Direct door naar content
Duiken met een beperking geeft zelfvertrouwen! afbeelding nieuwsbericht

Duiken met een beperking geeft zelfvertrouwen!

26 mei 2023

Duiken met een beperking, kan dat wel? Dat vraag je je misschien af als je tijdens je vakantie mensen met duikflessen, flippers en duikbrillen bezig ziet. Voor jou is het zeker ook goed mogelijk om op die manier de onderwaterwereld te ontdekken. Je zal niet meteen naar het koraal in een ver oord kunnen duiken, maar je kunt wel al met duikles beginnen in een zwembad. In Emmen is daar bijvoorbeeld al een mooi initiatief voor gestart met Lucky Fin.

Het voordeel van onderwateractiviteiten als duiken en snorkelen is dat je vanaf het moment dat je kopje onder gaat gewichtloos bent. Dan voel je dus letterlijk even je beperking niet meer. Daardoor is het zelfs mogelijk om dat te doen met een dwarslaesie. Het zweven door het water is dan helemaal een heerlijk gevoel. Dat gaat niet vanzelf en daar komen ook nog heel wat vaardigheden bij kijken. Maar geen paniek: dat kun je heel goed onder begeleiding van goede instructeurs leren.

Lucky Fin

Een goed voorbeeld daarvan is Lucky Fin, dat is een inspirerend initiatief van de leden van de Emmer Duikers. Zij maken het duiken mogelijk voor mensen met een beperking. Het idee is ontstaan nadat twee duikinstructeurs van De Emmer Duikers zich hebben laten bijscholen en certificeren voor het begeleiden van mensen met een beperking. Ze zijn vervolgens een pilot gestart met stichting ‘s Heerenloo om een keer per maand met drie bewoners duikles te geven in het zwembad Aquarena in Emmen.

Begeleiders mee in het water

Die pilot loopt nu al een jaar waarbij leden van De Emmer duikers daar graag tijd voor vrij maken. De vereniging stelt bovendien de duikuitrustingen ter beschikking. Vanuit ’s Heerenloo zijn ook altijd begeleiders aanwezig die vaak ook mee het water in gaan ter ondersteuning.

'Nooit gedacht dat ik dit kon'

Die duiklessen zijn al een succes gebleken. Deelnemers vinden het geweldig en er is inmiddels een wachtlijst aan mensen die ook graag mee willen doen. Het leverde ook al veel enthousiaste reacties op. “Ik kan dingen in het water die ik niet kan doen op het land“, zegt een deelnemer. “Ik had nooit gedacht dat ik dit kon. Dit geeft mensen enorm veel zelfvertrouwen”, zegt een andere deelnemer. Een begeleider is ook weer blij met de positieve reacties hij krijgt: “De glimlach op de gezichten van de deelnemers, daar doe je het voor!”

Afhankelijk van de beperking krijgt een deelnemer 1 á 2 duikbegeleiders. Iedereen leert op zijn eigen manier en tempo. “Alles is goed” volgens de instructeurs.

Instructeurs gezocht

Lucky Fin gaat nog even door! Enthousiast geworden na dit verhaal? De vereniging zoekt nog vrijwilligers die ook bijgeschoold willen worden om mee het water in te kunnen. Neem hiervoor contact op met Hans van Overbeek via secretaris@emmerduikers.nl.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duiken met een beperking? Kijk dan op de pagina over duiken!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: