Direct door naar content
Blessures te lijf als je hypermobiel bent  afbeelding nieuwsbericht

Blessures te lijf als je hypermobiel bent

08 december 2021

Als je hypermobiel bent dan ben je in meerdere gewrichten heel erg lenig. Iets te lenig zelfs. Sporten is voor jouw soepele gewrichten ook zeker goed, maar je bent ook blessuregevoeliger. De belangrijkste do's en don'ts op een rij.

Soepele gewrichten: daar kan toch weinig mis mee zijn?

Maar dat is anders als de banden en pezen van je gewrichten té soepel zijn. Dan heb je gewoonweg hypermobiliteit. Omdat je gewrichten die hypermobiel zijn minder steun krijgen van de banden, kun je daardoor eerder blessures oplopen. Juist door te sporten voorkom je die vervelende blessures. 

Voor jou is gerichte krachttraining en stabiliteitstraining zeker een 'do'

Doordat je de spieren rond de gewrichten die hypermobiel zijn extra traint, kun je meer aan. Dat zorgt ook dat je stabieler wordt in je knieën, schouders of ellebogen. Je zal door die krachttraining ook merken dat andere sporten of vormen van beweging ook gemakkelijker gaan. Wil je beginnen met krachttraining? Vraag dan advies aan een fysiotherapeut, die je daar ook in adviseert.

Wat voor jou ook belangrijk is: bouw het sporten rustig op

Als je te veel en te snel doet krijg je last van overbelasting blessures. En geloof ons maar: dat wil je niet. Een goede warming up voor je begint met sporten is voor jou extra belangrijk. Dan warm je je spieren even lekker op. Eindig je training met een cooling down om spierpijn te voorkomen.

Verdeel de keren dat je sport ook over de week

Het is beter om wat vaker kort actief te zijn, daar herstellen je gewrichten en spieren ook beter van. Krijg je tijdens het sporten extra problemen of klachten? Pas dan in eerst je training aan. Heb je een nieuwe klacht of heb je meer last dan eerst? Wees niet koppig en ga naar de huisarts. Wees een beetje lief en zuinig op je lijf.

Tot slot een paar dingen die je met hypermobiliteit beter niet kan doen

Omdat je banden al zo soepel zijn, is het verstandig om de aangedane gewrichten niet te veel te rekken en te stretchen. Niet overdrijven dus met yoga poses. Toch zijn er weinig sporten die voor jou specifiek worden afgeraden. Kijk alleen heel goed uit met contactsporten, zoals judo of voetbal. Zeker als je last hebt van gewrichten die snel uit de kom gaan.

Kijk dus welke sporten er in jou buurt zijn zodat jij met je hypermobiele lijf blessures lekker de baas wordt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: