Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Een amputatie betekent een ingrijpende verandering. Het wennen aan je ‘nieuwe lichaam’ vraagt tijd en je zal daarom stap voor stap moeten ontdekken waar je mogelijkheden liggen. Het (weer) oppakken van sport kan ook helpen bij die acceptatie. Maar wat kun je doen na een amputatie? Wij helpen je graag op weg!
Tussen amputaties bestaan natuurlijk grote verschillen. Het kan dat je een arm, een been of een deel van een van die ledematen moet missen. In al die gevallen is eigenlijk van alles mogelijk met sport. Soms heb je daar een hulpmiddel als een prothese of rolstoel bij nodig, maar je hebt ook sporten waar dat helemaal niet nodig is.
Atletiek is een sport waar alle basis bewegingen in zitten die een mens kan. Je kunt het grofweg verdelen in: rennen, gooien en springen. Dat is allemaal ook mogelijk met een amputatie. Het maakt daarbij niet uit of je een arm of been mist.
De looponderdelen kunnen bijvoorbeeld met een prothese, van die snelle blades. Onze ambassadeur Fleur Jong van Team Para Atletiek is daar een goed voorbeeld van. Zij gebruikt haar blades voor de sprintnummers en ook voor het verspringen. Ook de werponderdelen als speerwerpen, kogelstoten en discuswerpen zijn goed mogelijk met amputatie. Atletiek geeft je een hele brede basis waardoor jij fit en vaardig zal worden. Het maakt daarbij niet uit of je nu gaat voor een persoonlijke verbetering of misschien stiekem nog wel meer ambities hebt.
Lees hier meer over atletiek.
Eén sport mag uiteraard in dit lijstje niet ontbreken: amputatievoetbal. Deze vorm van voetbal is namelijk speciaal bedacht voor mensen met een beenamputatie. Je speelt hierbij in teams van zeven tegen zeven, waarbij de veldspelers zich op krukken voortbewegen. In Nederland kun je nu op drie plekken amputatievoetbal spelen: bij UVV Vleuten in Utrecht, bij de PSV Foundation in Eindhoven en bij Only Friends Ajax in Amsterdam. Als het aan de KNVB ligt komen daar langzaam meer clubs en locaties bij, de voetbalbond heeft al aangekondigd vol op de ontwikkeling van amputatievoetbal in te zetten.
Lees hier meer over amputatievoetbal.
Bij roeien gebruik je eigenlijk al je spieren tegelijk: je armen natuurlijk om de riemen door het water te halen, maar je gebruikt ook je beenspieren en je buikspieren. Het is op die manier een ideale sport om conditie en spierkracht op te bouwen. Dat is voor jou ook extra belangrijk na de amputatie. Verschillende roeiverenigingen bieden allerlei mogelijkheden met aangepaste boten en een steiger waarop jij makkelijker instapt. Roeien kan door een prothese aan het voetenplankje vast te maken of zonder prothese. Het is dan slim om je stomp extra te ondersteunen met een extra plankje dat aan de rolbank wordt bevestigd.
Lees hier meer over roeien.
Zitvolleybal is een ideale sport als je om wat voor reden dan ook niet meer op twee benen kunt staan. Daar hoort een amputatie aan je benen dus zeker bij. Het leuke is dat je in een team zit met mensen met verschillende achtergronden: sommige spelers hebben een lichamelijke beperking en anderen zijn geblesseerd. Voor iedereen geldt: bij zitvolleybal kun jij het beste uit jezelf halen, want je gebruikt vooral je armen. Het is dus ook goed voor je spierballen!
Lees hier meer over zitvolleybal.
Zwemmen is een onder sporters met een beperking een populaire sport en dat geldt zeker ook voor mensen met een amputatie. Je hebt hier ook niks bijzonders voor nodig, behalve natuurlijk een badpak of zwembroek en een zwembril tegen het chloor. Mocht je een prothese dragen dan kun je die op de kant laten staan. Daar zijn ze vaak ook niet op gemaakt. In Nederland wordt wel gewerkt aan een speciale zwemprothese. Dat is eigenlijk een soort flipper op een koker, waardoor je stabieler in het water ligt.
Lees hier meer over jouw mogelijkheden om te zwemmen.
Paardrijden is een sport die zowel met als zonder prothese gedaan kan worden. Als je net begint dan is het aan te raden om extra steunmogelijkheden aan het zadel te maken omdat je mogelijk wat problemen met je evenwicht ervaart. Het is in het begin ook aan te raden om te ervaren wat je fijn vind: met of zonder prothese. Sommige ruiters vinden dat hun prothese eerder hindert dan helpt. Als je ervoor kiest om met prothese te gaan rijden dan moet je altijd goed letten op eventuele scherpen randen omdat je het paard niet wil verwonden.
Lees hier meer over de mogelijkheden van paardrijden.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.