Direct door naar content
Natuurlijk kunnen ook blinden en slechtzienden keihard fietsen afbeelding nieuwsbericht

Natuurlijk kunnen ook blinden en slechtzienden keihard fietsen

24 december 2021

De wind langs je gezicht omdat je hard aan het racen bent op de fiets. Waarom zou je dat niet willen meemaken omdat je blind of slechtziend bent? De oplossing voor jou om te fietsen is heel simpel: op een tandem met een piloot.

Een piloot? Bij een tandem noem je de voorste renner zo

Hij of zij stuurt de fiets door de bochten. Jij zit achterop en wordt een 'stoker' genoemd. Stilzitten is er niet bij voor jou: jij moet ook hard op de pedalen trappen. Of je nou volledig blind bent, een oog mist of heel weinig zicht hebt, wielrennen op een tandem is de perfecte sport als je visueel beperkt bent. Onder stokers kan de visuele beperking dus best verschillen.

Het leuke aan tandemwielrennen

Dat je letterlijk voelt dat je samen sterker bent. De power in jouw benen en de ogen van de piloot maakt dat jullie een goed duo vormen. Hoe langer je met elkaar traint, hoe beter je ook op elkaar bent ingespeeld. Onderling spreek je vaak allerlei codewoorden af. Als jij harder wilt zeg je bijvoorbeeld 'Gaan!' en: 'Ho!' als je zachter wil fietsen. Een piloot waarschuwt jou ook voor drempels en kuilen in de weg, zodat jij niet onverwachts schrikt. 

Misschien is het voor jou nu veel te koud om buiten te fietsen

Daar is ook iets op gevonden: je kunt namelijk ook op een wielerbaan met een tandem rijden. Dat is heel iets anders dan op de weg, daarom is dit in het begin wel een beetje wennen. Maar op die overdekte baan kun je extra hard gaan omdat de bochten omhoog lopen in een kommetje.

Als je wilt beginnen met tandemwielrennen

Als je wilt starten, ga dan naar een wielervereniging. Daar kun je vaak ook een tandem huren en nog belangrijker: bij een club vind je eerder een piloot om samen mee te fietsen. Je hoeft echt nog niet meteen een compleet wieleroutfit aan te schaffen. Het belangrijkste is dat je een helm draagt voor de veiligheid en dat je een wielerbroekje hebt. In zo'n broek zit een zeem die zadelpijn en andere vervelende schuurplekken voorkomt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van tandemwielrennen met een beperking? Kijk dan op de pagina over wielrennen op een tandem voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: