Direct door naar content
Opnieuw leren lopen in deze virtuele loopsimulator afbeelding nieuwsbericht

Opnieuw leren lopen in deze virtuele loopsimulator

11 februari 2018

Virtual reality wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Je kent het wel: games waarbij je met een VR-bril helemaal in het spel wordt gezogen. Als je door een ongeluk of een aandoening opnieuw moet leren lopen, kan deze techniek je ook erg helpen.

In de Sint-Maartenskliniek in Nijmegen wordt al enige tijd gewerkt met een zogenaamde loopsimulator: de GRAIL. Dit is een virtual reality-systeem met twee loopbanden, een veiligheidsharnas, een groot gebogen scherm en camera's die registreren hoe jij beweegt. Deze VR-simulator kan een handig hulpmiddel zijn bij verschillende aandoeningen en beperkingen. Vooral als je moeite hebt met lopen of met het vinden van balans dan is de GRAIL een mooie oplossing. En het is ook nog eens leuk om te doen!

Hoe werkt het? Op het scherm voor je kunnen allerlei omgevingen en opdrachten worden geprojecteerd, waardoor jij in een veilige omgeving de grenzen van het lopen kan ontdekken. Je wordt namelijk uitgedaagd met hellingen, ongelijke ondergronden en onverwachte obstakels als takken en kuilen. Doordat je in het harnas zit kun je veilig oefenen op die (virtuele) uitdagingen.

De GRAIL-training in de Sint Maartenskliniek duurt zes weken en is vooral geschikt als je problemen hebt met lopen en balans door bijvoorbeeld een beenamputatie. Deze virtuele training kan helpen je zekerder te maken bij het lopen als je bang bent om te struikelen. Mensen die op de simulator trainden gaven daarna aan dat ze het lopen ook langer konden volhouden en dat beter met onverwachte verstoringen konden omgaan.

De GRAIL-simulator is nu alleen in de Sint Maartenskliniek beschikbaar. Maar als het aan Remco Hoogendijk van de kliniek ligt, wordt die simulator in de toekomst compact en draagbaar. "Nu oefenen onze patiënten nog op de omvangrijke GRAIL loopsimulator in de kliniek; ik wil die GRAIL straks mee naar huis kunnen geven."Wil je meer weten over deze training? Klik hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”