Direct door naar content
Dit is waarom je van golf heel gelukkig wordt afbeelding nieuwsbericht

Dit is waarom je van golf heel gelukkig wordt

04 maart 2018

Het moet er nou maar eens van komen, vinden alle grote internationale golforganisaties: golf moet een paralympische sport worden. Eind vorig jaar was er een grote conferentie om dit onderwerp op de kaart te zetten. Deze twee fysiek beperkte mannen ontdekten de golfbaan en het gaf ze de kracht die ze nodig hadden.

Voormalig militair Stewart Harries was er bijna niet meer geweest. Tijdens zijn missie in Afghanistan reed hij over een landmijn. In het ziekenhuis kwam hij bij, met een drain in zijn hoofd. Wat was er gebeurd? Dat herinnerde hij zich niet meer. Het enige wat hij wist, was: dat hij doof was, aan één oog blind en geen controle meer had over zijn benen.

Gelukkig krabbelde hij fysiek behoorlijk op. Toch ging het mentaal alleen maar slechter. Hoe berust je er in, dat zoiets simpels als je eigen schoenen aan doen voor geen meter meer lukt? Hoe slaap je, als je ’s nachts wordt geteisterd door nachtmerries. Stewart zag het leven niet meer zitten. Hij wilde de zee inlopen om nooit meer terug te zwemmen. Gelukkig deed hij dat niet. In plaats daarvan vertelde hij zijn vrouw hoe hij worstelde met zichzelf. Er volgde een opname in een kliniek. Daar is het golfen begonnen. Therapie en medicijnen hielpen hem er niet boven op, daar zorgde het golfen voor. Lekker buiten zijn, sociaal zijn: dat had echt impact.

Ook de Nederlandse Bob-Jan Dietrich, die eind vorig jaar de Golf Award voor fysiek beperkte golfers ontving, zag zijn leven opbloeien toen hij met golfen begon. Hij had een cyste in zijn ruggenmergkanaal, wat hem een incomplete dwarslaesie bezorgde. “Omdat ik niet meer kon voetballen of hockeyen, zeiden mijn vrienden in het studentenhuis: ’Dan gaan we met z’n allen golfen’. Dat lukte, wonder boven wonder. Vanuit zijn rolstoel staan, kijken of hij een swing kon maken. En ja hoor! “Golf is de ideale sport als je een handicap hebt”, zegt Dietrich. “Ook als je een arm of been mist, of doof bent. Je kunt het op elk niveau en op elke leeftijd doen. Je bent buiten, het houdt je fit, het is sociaal, want je bent onder de mensen, het haalt je uit je isolement. Golf heeft echt zo’n impact op mijn leven. Ik heb er zo’n plezier in.”

Over de toekomst, of de cyste nou wel of niet meer terugkomt, maakt Dietrich zich helemaal geen zorgen. “Dat zien we dan wel weer, ik geniet nu. Al zou het misgaan dan ga ik golfspelen in de rolstoel.”

Hopelijk gaat het lukken om golf op de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs te krijgen. Mocht dat lukken, dan zal 'slechts' de groep spelers met een beenamputatie speelgerechtigd zijn. Pas de edities daarna zullen andere handicapgroepen in overweging genomen worden. De reden hiervoor is dat er op basis van grondig onderzoek moeten worden aangetoond wat de consequentie van de beperking is.

De internationale golforganisaties doen er in ieder geval alles aan. Maar het belangrijkste waar ze voor zorgen, is dat ze golf als sport voor mensen met een beperking te promoten en omarmen. Want golf kan echt een lifesaver zijn, een uitlaatklep, een hobby en een passie.

Hier vind je een golfvereniging bij jou in de buurt.

Bron: golf.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: