Direct door naar content
Je rolstoel een excuus om niet te sporten? No no no!  afbeelding nieuwsbericht

Je rolstoel een excuus om niet te sporten? No no no!

07 maart 2018

Sporten in een rolstoel? Het is misschien niet het eerste waaraan je denkt. Je hebt een beperking, dus sporten lijkt onmogelijk. Maar dat is het echt niet. Er zijn heel wat sporten waarvoor een specifieke rolstoel of handbike beschikbaar is. 

Ook als je in een rolstoel zit, kun je sporten. En veel ook. Welke sport het wordt, hangt af van je beperking. Hoe beweegvaardig ben je? Dat kun je het best eerst bespreken met je huisarts. Je kunt natuurlijk direct voor je favoriete sport kiezen. Maar je kunt ook eerst een aantal sporten uitproberen. In revalidatiecentra doen ze dat vaak al; ze bieden meerdere sporten aan. Dan kun je ondervinden welke sport jou het beste ligt. Vervolgens ga je een keer kijken bij een club, meestal in de buurt. Je traint een keer mee. Vaak staan er bij zo’n club al rolstoelen die je kunt uitproberen. Om te vermijden dat je te snel moet beslissen over een nieuwe sport.

Het belangrijkste is natuurlijk de lol die je aan je sport beleeft. En dat je die lol ook behoudt. Zo is het in een teamsport prettig als het onderling goed klikt.  Het alternatief is nog wat lastig. Als je bij een andere club wil kijken, zit die vaak niet in de buurt. Verder is het belangrijk dat je eigen sportmiddelen op maat zijn. Ze moeten je passen als een jas, ook een rolstoel.  Bij de meeste sporten maak je gebruik van een sportrolstoel. Die zijn compacter en wendbaarder dan standaardrolstoelen. Meestal zijn ze op maat gemaakt en geven ze je veel bewegingsvrijheid voor je bovenlichaam. Hierbij, in alfabetische volgorde, een aantal voorbeelden van sporten die je kunt kiezen als rolstoeler. Met een korte uitleg van het type rolstoel dat je nodig hebt.

*Atletiek: een lange, lichtgewicht rolstoel voor het ontwikkelen van snelheid.

*Basketbal: een compacte, robuuste en wendbare rolstoel.

*Dansen: een korte en wendbare rolstoel met een hoge zitting voor het dansen met staande partners.

*Handbiken: een lange rolstoel waarin je ligt, met drie wielen die je aandrijft via handtrappers.

*Hockey: een korte, sterke en wendbare rolstoel die ‘hoog’ op de wielen staan zodat de bal er onderdoor kan.

*Quadrugby: een wendbare en stevige rolstoel met een bumper.

*Tennis en badminton: een wendbare en stabiele rolstoel.

Sportrolstoelen zijn niet goedkoop. Ze kosten vaak al zo’n vijftienhonderd euro en dan heb je eigenlijk nog maar een instapmodel. Als je er alles op wil hebben om een beetje knap te kunnen sporten, zit je zo op vijfentwintighonderd euro. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om je rolstoel te laten vergoeden vanuit de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Je krijgt dan een sportbudget. Je moet wel officieel lid zijn van een sportvereniging. Bij de meeste gemeentes krijg je een budget voor drie jaar.

Maar er is meer: in opkomst is, onder andere in Amsterdam, Emmen, Noord-Brabant en diverse andere gemeente het fenomeen Uniek Sporten Uitleen. Daarmee kun je voor maximaal zes maanden middelen lenen, ook sportrolstoelen. Ze zijn wel ‘best fit’ dus misschien niet helemaal op maat. Je kunt wel zo uitproberen of die betreffende sport echt iets voor jou is. Beter dan dat je een speciale stoel hebt aangeschaft en je komt er na een maand achter dat je het helemaal niets vindt…

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: