Direct door naar content
Niet makkelijk: wrok om het leed dat jou is aangedaan verwerken (maar je kunt het wel!) afbeelding nieuwsbericht

Niet makkelijk: wrok om het leed dat jou is aangedaan verwerken (maar je kunt het wel!)

18 maart 2018

Het zal je maar worden aangedaan: een medische misser waardoor je blijvend invalide bent geworden. Een dronken automobilist die jou omver reed waardoor je nu met hersenbeschadiging door het leven moet. Of een werkgever die jou ontslaat vanwege een chronische ziekte.

Dit zijn geen dingen waar je je één, twee, drie overheen zet. Wat doe je met die boosheid, met die wrok of soms regelrechte haat- of wraakgevoelens? We vroegen aan psychotherapeut Monique Hulsbergen hoe je toch zover kunt komen om iets los te laten en een ander te vergeven.

“De strijd aangaan om je gelijk te krijgen is een veelvoorkomende reactie als je iets wordt aangedaan. Maar de vraag die je jezelf kunt stellen is: wil je gelijk, of wil je geluk? Voor veel mensen is het ondenkbaar dat je de strijd niet aangaat als je te maken hebt met onrechtvaardigheid. Als je omgeving ongevraagd een mening geeft over wat jij zou moeten doen om voor je eigen belangen op te komen, dan vraagt het om standvastigheid en moed om toch je eigen spoor te blijven volgen. Moet je dan nooit de strijd aangaan, vraag je je misschien af? De belangrijkste vraag is wat het je kost en wat het je oplevert als je besluit om terug te strijden of juist loslaat.”

“Kijk daarbij zowel naar de gevolgen op korte en lange termijn. Stel dat het goed voelt om toch de strijd aan te gaan bij onrecht: probeer dan je gedachten over slachtoffer zijn los te laten. Als er iets is gebeurd waartegen je optreedt, doe dan wat in je vermogen ligt en laat de uitkomst los. Als je in gedachten het verhaal steeds repeteert, dan geef je je kracht weg aan je omstandigheden terwijl je juist in je kracht komt als je jezelf losweekt van het verhaal en slachtoffer zijn. Wrok koesteren helpt je niet verder. Een bekende uitspraak van Nelson Mandela luidt: 'Wrok is als het drinken van een beker gif en verwachten dat de ander dood neervalt.' De ander voelt niets van jouw wrok, maar je eigen leven wordt er wel door beheerst. Het loslaten van het verhaal dat een ander jou iets ergs heeft aangedaan, leidt er uiteindelijk toe dat je verder kunt met je eigen leven. Je zult zien dat het je een heel sterk gevoel van autonomie oplevert.”

Nee, niemand zegt dat dit makkelijk is. Maar als je al zoiets heftigs is overkomen als een ongeluk of ontslag, dan verdien je zeker niet nog een heel verder leven met kommer en kwel. Loslaten en vergeven helpt daarbij. En als jij zo ver bent, dan lukt het je vast.

Wist je dat sporten er voor zorgt dat je je mentaal sterker voelt? Beweeg, waar het maar kan! Even naar buiten om je hoofd leeg te maken. Doe een sport waarbij je volledig in een flow komt, zoals yoga, zwemmen of roeien en je even niet aan je dagelijkse zorgen of verdriet denkt. Kies voor een teamsport als je behoefte hebt aan vrolijkheid en verbondenheid van mensen om je heen. Kijk wat jij nodig hebt en kies datgene wat bij je past.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap?Klik hier 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: