Direct door naar content
Wat je moet weten over blindenvoetbal afbeelding nieuwsbericht

Wat je moet weten over blindenvoetbal

07 april 2018

Ben je blind of slechtziend en houd je van voetbal? Dan bestaat er voor jou blindenvoetbal. Je kunt deze leuke voetbalvorm op steeds meer plekken uitproberen. Dit is hoe het werkt.

Blindenvoetbal wordt internationaal 'Five a side-football' genoemd, omdat je het met vier blinde of slechtziende veldspelers en een ziende keeper speelt. Om het spel voor iedereen gelijk te maken dragen alle veldspelers een geblindeerde skibril. Door jouw visuele handicap moet je op geluiden vertrouwen om je te oriënteren. Geluid staat daarom centraal bij blindenvoetbal. De bal is bijvoorbeeld niet zomaar een gewone voetbal. In de bal zijn metalen scherven verwerkt die een rinkelend geluid maken bij het rollen over het veld. Op die manier kun je horen waar de bal heen gaat. Als een medespeler naar de bal gaat, dan roept hij heel hard "Voy!", dat is de Spaanse term voor "Ik ga!". Dat wordt ook geroepen als een speler een sliding op de bal wil maken.

Tijdens een potje blindenvoetbal hoor je andere spelers hard langs je heen lopen, legt blindenvoetballer Erol Gunes in onderstaand filmpje uit. "Daardoor zou je het idee kunnen krijgen dat je hard tegen elkaar kan botsen. Die angst heb ik eigenlijk niet. Het gebeurt ook bijna nooit. In ieder geval niet meer dan bij gewoon voetbal." Bij blindenvoetbal speel je op een kleiner veld van 42 meter lang bij 22 meter breed. Langs de zijlijnen is schuin oplopende boarding geplaatst om ervoor te zorgen dat de bal in het spel blijft. Deze boarding heeft ook een akoestische functie: alle geluiden van de spelers en de bal echoën ook via die boarding terug. Dat is een extra hulp voor jou om je positie in het veld tactisch te bepalen.

De keeper heeft trouwens best een belangrijke rol in het team. Behalve dat hij op doel staat, waar hij in een afgeschermd deel mag staan, geeft hij het team aanwijzingen. Het kan dat hij dat direct doet, maar soms staan halverwege de lengte van het veld ook nog extra begeleiders of coaches die spelers naar de bal of een tegenspeler kunnen sturen. Soms wordt er, door met een stok tegen het doel te tikken, duidelijk gemaakt welke richting je op moet. Bij wedstrijden is nog iets unieks aan de hand: het publiek moet stil zijn tijdens het spel, want anders kunnen de spelers elkaar en de bal niet horen. Als er gescoord wordt, mag iedereen natuurlijk wel juichen!

Wil je blindenvoetbal een keer uitproberen? Dat kan tijdens een aantal clinics de komende maand: morgen bij Footypark Amsterdam, op 22 april bij Sportpark Saestrum in Zeist en op 19 mei bij Sportpark Smidshoek in Barendrecht. Meer info bij Thomas Res via t.res@gehandicaptensport.nl of telefoonnummer 030 - 307 78 90.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: