Direct door naar content
4 geweldige balspellen om te spelen met kinderen met een beperking  afbeelding nieuwsbericht

4 geweldige balspellen om te spelen met kinderen met een beperking

18 augustus 2021

Kinderen met een beperking hoeven echt niet langs de zijlijn te zitten terwijl de rest vrolijk speelt. Maar soms is het moeilijk om activiteiten te bedenken waar iedereen aan mee kan doen. Hier zijn vier balspellen waar kinderen met én zonder een fysieke beperking heel veel plezier mee kunnen hebben.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 15% van de wereldbevolking een beperking. Hier zitten een heleboel kinderen bij die ondersteuning en motivatie nodig hebben. Het is belangrijk dat die kinderen aangespoord, ondersteund en onderwezen worden over wat ze allemaal kunnen doen, voordat ze beginnen te geloven dat ze iets niet kunnen. Dat heeft flinke invloed op een optimistische kijk op het leven, en dat verdient iedereen. Deze spellen zijn perfect om aan te tonen wat kinderen met een beperking juist wél kunnen.

Boccia

Dit is een bekend spel wat veel lijkt op het ouderwetse jeu de boules. In plaats van de zware metalen kogels wordt boccia  gespeeld met rubberen ballen, die dus gemakkelijk te hanteren zijn. Het doel is simpel: gooi de grotere bal zo dichtbij het kleine balletje als mogelijk. Het mooie is dat kinderen met verschillende beperkingen, of geen beperking, op hetzelfde niveau kunnen spelen. Trap, gooi, slinger of help de bal tot rollen met een schansje. Wie de gekleurde bal het dichtst bij de kleine bal gooit wint. Hieronder een voorbeeld van het spel, wat dus zelfs op de Paralympische Spelen gespeeld wordt.

Goalball

Goalball is een geweldig spel voor kinderen met een visuele beperking. De bal maakt geluid terwijl het over de vloer rolt. Daarom is het belangrijk dat ouders en enthousiaste kinderen aan de zijlijn heel stil zijn, want de deelnemers moeten goed hun best doen om te horen waar de bal is. Het is namelijk zo dat er twee teams in hun goals tegenover elkaar staan en de rinkelende bal naar elkaar rollen, en zo proberen te scoren. Voordat je denkt dat dit gemakkelijk is voor kinderen die geen visuele beperking hebben, let op: de rest wordt geblinddoekt. Zo hebben de kinderen met een visuele beperking misschien zelfs een voordeel. Fantastisch spel om te spelen én van de zijlijn te aanschouwen.

Zittend volleybal

Het mooiste aan zittend volleyballen is dat je niet een heel volleybalveld nodig hebt om het te spelen. Omdat er alleen op de plek wordt bewogen, moet het net lager en het veld kleiner worden gemaakt. Je kunt dit op een willekeurig grasveld gemakkelijk doen door een badmintonnet laag neer te zetten. Zo kunnen veel kinderen met een beperking meedoen zonder te springen, rennen of duiken. De bal mag alleen aangeraakt worden met de hand; niet met andere lichaamsdelen, en de bips moet te allen tijde op de grond blijven. Voor alle leeftijden geschikt, dus als je als vader of moeder dacht lekker aan de kant het spel te aanschouwen: snel het veld in en meespelen!

Musical Ball

Het simpelste spel van de lijst, maar daarom niet minder leuk. Het mooiste aan dit spel is dat werkelijk iedereen, kinderen zonder of met beperking, er gemakkelijk aan mee kan doen. Het is ook heel geschikt voor jonge kinderen. Het gaat als volgt: eerst gaan alle kinderen in een kring staan. De bal wordt steeds doorgegeven naar rechts, net zo lang tot de aangewezen leider buiten de kring een plotseling geluid maakt. Dan moet de bal snel naar de andere kant doorgegeven worden. Goed opletten dus, anders mis je het geluid en geef je de bal toch aan de persoon rechts van je. Voor kinderen met gehoorproblemen kan het geluid worden ingeruild voor een visueel signaal, zoals een vlag of een handbeweging. Probeer met de hele groep het zo lang mogelijk vol te houden zonder af te gaan.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: