Direct door naar content
Nathan, de Iron Man-loper met een mentale beperking afbeelding nieuwsbericht

Nathan, de Iron Man-loper met een mentale beperking

28 april 2018

Nathan Glarvey loopt volgens zijn moeder al hard vanaf het moment dat hij uit de kinderwagen rolde. Als je naar Nathan kijkt, zie je geen man met een mentale beperking, maar een absolute topatleet. Deze zomer wil hij zijn eerste Iron Man-triathlon voltooien.

Voor de duidelijkheid: de Iron Man is niet zomaar een triathlon. Het is hele andere koek dan een rondje hardlopen over de brug en terug. Het begint met 3,86 kilometer zwemmen, waarna er maar liefst 180 kilometer gefietst wordt, om dan ook nog een héle marathon (42 kilometer) te rennen. Het is moeilijk voor te stellen dat een mens hier überhaupt toe in staat is, dus laat Nathan zien dat een beperking nooit hoeft te betekenen dat je iets niet kan.

Apetrotse vader en moeder van de Australische Nathan, Carol en Dave, zeggen dat sporten het beste is wat iemand met een beperking, in dit geval hun kind, kan doen. “Het geeft hem iets om op te focussen, iets positiefs. Het geeft hem passie en zelfvertrouwen.”

Nathan met zijn hondje Billy.
Nathan en zijn hondje Billy.

Het is belangrijk dat Nathan's beperking niet als een probleem wordt gezien, maar simpelweg als een andere manier van werken. Volgens zijn coach Nick Croft stelt Nathan heel veel meer vragen dan de andere atleten die hij traint. Maar dat geen van hen zo hard werkt als hij.

Nathan is er volledig van overtuigd dat hij binnen 12 uur de finish van de triathlon, weliswaar volledig uitgeput, kan bereiken. Hij heeft hard getraind, maar baalt wel dat hij daardoor geen chocolade met Pasen mocht eten. Bijzonder dat je hem niet hoort klagen over de loodzware dagelijkse trainingen die nodig zijn om überhaupt een triathlon af te maken, maar over zijn chocolade. Dat laat zien hoe toegewijd Nathan aan zijn sport is. Het heeft hem een doel gegeven. Door dat doel, is hij kerngezond, gelukkig, en behaalt hij indrukwekkende prestaties.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: