Direct door naar content
Onderzoekers ontwikkelen vernuftig touchscreen voor mensen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Onderzoekers ontwikkelen vernuftig touchscreen voor mensen met een beperking

27 april 2018

Onderzoekers van de Aalto University in Finland en de Kochi University of Technology in Japan zijn druk bezig met de ontwikkeling van een touchscreen dat gebruiksvriendelijker is voor mensen met een motorische beperking, zoals trillende handen.

Smartphones worden voor een gigantische massa ontwikkeld en zijn daarom geprogrammeerd met de gemiddelde gebruiker in gedachten. Het probleem is dat sommige mensen met een fysieke beperking het helemaal niet zo gemakkelijk vinden om de gevoelige touchscreens te gebruiken.

Mensen zetten in principe hun vinger neer waar hun ogen op gericht zijn. Mensen met trillende handen hebben daar veel meer moeite mee. Daarom werd bij het onderzoek veel gekeken naar hoe dat bij die mensen werkt, specifiek naar hun oogbewegingen en vingeraanwijzingen.

De onderzoekers op de Kochi University of Technology in Japan zijn aan de hand daarvan bezig met het ontwikkelen van een algoritme wat naarmate iemand zijn telefoon gebruikt, langzaam leert wat de persoon bedoelt. Op dezelfde manier waarop je telefoon nu al weet dat jij bepaalde woorden wil maken en typfoutjes voor je oplost, maar dan in veel vergevorderde staat. De telefoon weet op een gegeven moment hoe de beperking van de gebruiker invloed heeft op het tikken op het touchscreen. Bijvoorbeeld, je telefoon weet steeds beter hoe erg en hoe vaak vingers trillen, en compenseert automatisch de fouten die daardoor gemaakt worden. Zo kan iedereen geholpen worden met zijn of haar specifieke beperking.

De ontwikkeling is nog in de prototype-fase, maar er is goede hoop dat de grote technologische bedrijven van deze wereld de hulpmiddelen zullen oppikken. Zodat het in de toekomst voor iedereen gemakkelijk is om hun smartphone te gebruiken. Zo kunnen zij zonder problemen lekker berichtjes sturen naar vrienden en familie.  

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Zo wordt rolstoelwandelen gezelliger!

Luis stuurt zijn armprotheses aan met zijn brein

Robot geeft zieke kinderen stadionbeleving