Direct door naar content
Hoe je de natuur in kunt trekken met je rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Hoe je de natuur in kunt trekken met je rolstoel

14 april 2018

Ben jij graag in de natuur, maar ben je bang dat je met je rolstoel op een bospaadje vastloopt? Die angst is niet nodig. Nederland kent steeds meer rolstoelvriendelijke paden waar jij ook van de natuur kunt genieten terwijl je actief bezig bent.

Als je in een rolstoel zit kun je prima wandelen: we noemen dit rolstoelwandelen. Net als voor wandelaars is dit voor jou een gezonde activiteit. Buitenlucht is natuurlijk goed voor je: even de wind door je haren en het zonnetje op je gezicht voelen. Dat zorgt ook dat je allerlei vitamines binnenkrijgt. Onderschat niet dat je met het rolstoelwandelen echt bezig bent: na een flinke tocht kun je je armen gaan voelen. Je traint op die manier je rolstoelskills voor het dagelijkse leven.

In Nederland zijn allerlei mooie, rolstoelvriendelijke wandelpaden aangelegd. Deze paden zijn verhard met bijvoorbeeld betonnen platen, asfalt of een andere vlakke ondergrond. Dat is wel zo fijn, want niets is zo vervelend als continu over boomstronken, steentjes en takken te moeten hobbelen. Meestal kun je met je eigen rolstoel de routes afleggen. Als je het strand op gaat of een ander lastiger terrein wil verkennen, dan kun je kiezen voor een 'all-terrain rolstoel' met grote, bredere banden. Het kan wel slim zijn om jezelf goed vast te maken in je rolstoel als je niet zulke sterke rompspieren hebt. Dit voorkomt ook blessures aan je rug- en buikspieren.

Op de meeste rolstoelpaden heb je geen speciale rolstoel nodig. Het zijn er ondertussen al behoorlijk veel: in totaal hebben we verspreid over ons land ongeveer honderd rolstoelvriendelijke wandelroutes over allerlei afstanden. Op natuurzonderdrempels.nl kun je deze paden duidelijk in een overzicht zien, en staat er aangegeven of je de route zelfstandig of met lichte hulp van een begeleider kunt afleggen. De routes worden op die website ook beoordeeld door rolstoelgebruikers, zodat je zeker weet hoe het pad er bij ligt en hoe het is gesteld met faciliteiten als een invalidenparkeerplaats of rolstoeltoilet. Je kunt zelf ook een beoordeling insturen. 

De keuze is echt reuze voor jou. Je hebt bijvoorbeeld in Park de Hoge Veluwe een 'belevingspad' van 1,5 km met informatieborden over de natuur waar je door komt. Of wat dacht je van een wandeling van 2 km door Nationaal Park de Biesbosch? Als je langer onderweg wil zijn kan dat ook op veel plekken. Een bekende rolstoelvriendelijke route is de 'Koninklijke weg', die van Paleis Noordeinde in Den Haag naar Paleis 't Loo in Apeldoorn loopt. Deze 170 km kun je ook in kortere etappes afleggen.

Je kunt ook bij staatsbosbeheer terecht. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: