Direct door naar content
De zevenjarige Cato vond eindelijk een sport die bij haar past afbeelding nieuwsbericht

De zevenjarige Cato vond eindelijk een sport die bij haar past

26 april 2018

Cato van den Hoogen (7) wil net als haar twee zussen óók sporten. Vanwege haar handicap kan ze niet terecht bij clubs in de buurt. Gelukkig is er RaceRunning. “Ze kijkt er de hele week naar uit,” aldus haar vader Kees van den Hoogen.

Bij RaceRunning loopt of rent iemand op een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Heel geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking die in het dagelijks leven (soms) een rollator of looprek gebruiken. Sinds kort is er een RaceRunning-groep voor kinderen in Amersfoort, de woonplaats van Cato. Dit meisje werd geboren met cerebrale parese en heeft hierdoor nagenoeg geen kleine hersenen. “Onze eerste vraag was of Cato hiermee kon leven. Dat dit geen probleem was, was een enorme opluchting,” vertelt haar vader Kees. “De eerste tijd stond in het teken van wat ze allemaal niet kon of nooit zou kunnen. Dat was pittig. Misschien zou ze nooit kunnen praten of zelfstandig kunnen lopen, bijvoorbeeld. Maar dan kennen ze Cato nog niet. Die heeft een wilskracht van heb ik jou daar!”

Inmiddels praat Cato honderduit en loopt ze voor een rollator. Eerst ingesnoerd, maar tegenwoordig kan ze zichzelf in balans houden. “Ik ben ervan overtuigd dat ze los gaat lopen,” aldus Kees. “Cato wordt nu behandeld door een fysiotherapeut die haar tot de max wil pushen om te leren lopen. Ik vind dat geniaal, want het is precies wat ze wil. Het gaat met vallen om opstaan, maar natuurlijk wel een veilige omgeving. En heel belangrijk: Cato geeft zelf haar grenzen aan.”

Het zevenjarige meisje houdt van dansen, maar naar dezelfde dansclub als haar elfjarige zus is volgens Kees geen optie. “Door het looprek loopt ze in zo’n dansklas gemakkelijk tegen andere kinderen aan. Dat is geen doen.” Haar ouders zochten naar een sportclub voor kinderen met een handicap, tot ze werden benaderd door Gabriëlle van Asbeck, de eerste fysiotherapeut van Cato. Zij wilde samen met collega Henriëtte Stemerdink een RaceRunning-groep opzetten en zocht kinderen om hieraan deel te nemen. “De eerste les was middenin de roos,” vertelt Kees. “In huis komt Cato niet verder dan een beetje schuifelen met de rollator of langs de tafel. Of ze kruipt over de grond. Bij RaceRunning kan ze vrijuit snelle rondjes over de atletiekbaan maken, ze werkt zich in het zweet én ze heeft sociale contacten. Ze wil niets liever. Als zevenjarige wil je zelfstandig zijn, maar voor Cato is dat moeilijk. Ze is daardoor wel eens gefrustreerd. Haar stralende koppie als ik haar op die RaceRunning-fiets over de baan zie gaan, is een heerlijk gezicht.”

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!

Meer informatie: www.racerunning.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×