Direct door naar content
Doe de chachacha in je rolstoel! afbeelding nieuwsbericht

Doe de chachacha in je rolstoel!

24 april 2018

Beweeg jij graag op muziek, maar heb je in je huiskamer te weinig ruimte om met je rolstoel te zwieren en te draaien? Bij rolstoeldansen heb je in een wat grotere zaal alle ruimte voor de chachacha, de rumba of de tango. Vier vragen over rolstoelstijldansen:

1. Duo of combi?
Rolstoelstijldans is voor iedereen geschikt die zin heeft om te dansen in de rolstoel. Dat kan in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld een danspaar vormen met een andere rolstoeldanser, dat heet een duo. Een andere mogelijkheid is om met een 'staande' danser een paar te vormen. Dat wordt een combi genoemd.

2. Heb je een speciale rolstoel nodig?
Je hebt voor rolstoelstijldans geen speciale rolstoel nodig. Het maakt niet uit of je rolstoel handbewogen of elektrisch aangedreven is. Als je het dansvirus echt te pakken hebt kun je altijd nog kijken naar een licht wendbare dans- of sportrolstoel. Dat maakt het dansen van snelle stijlen of het maken van veel draaien ook gemakkelijker.

3. Welke dansen doe je?
Binnen het rolstoeldansen kun je met je danspartner allerlei verschillende dansen leren. Zo kun je met een rollende of staande partner klassieke 'standard dansen' als de Engelse wals, de quickstep, de tango en de slowfox doen. Misschien ben je meer een liefhebber van 'latin' dansen als de samba, de chachacha, de salsa of de rumba. Hiphop kan ook, het is allemaal mogelijk in je rolstoel!

4. Wat is het voordeel?
Dansen heeft voor jou veel voordelen. Je krijgt meer spierkracht, je traint je coördinatie en je uithoudingsvermogen, maar dansen doet vooral veel met je rolstoelbeheersing. De technieken die je met het dansen leert, helpen je ook in het dagelijkse leven. Behalve fysieke voordelen geeft het dansen in een groep ook sociale voordelen. Je leert weer andere mensen met en zonder beperking kennen. Waar je misschien nog niet aan had gedacht: rolstoeldans is bij uitstek een activiteit om samen met je eigen partner te doen, ook als hij of zij geen beperking heeft.
 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke dans verenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier.

Fotografie: Rolstoeldansen Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: