Direct door naar content
Janneke (38, lichamelijke beperking) vond eindelijk een sport waar ze geen hekel aan heeft afbeelding nieuwsbericht

Janneke (38, lichamelijke beperking) vond eindelijk een sport waar ze geen hekel aan heeft

11 mei 2018

Janneke (geboren met 1 arm) besloot al tijdens de gymles op de basisschool dat sporten niks voor haar was. Elke poging om daar verandering in te brengen liep op niets uit. Totdat ze Zumba ontdekte en dat nu vier uur per week beoefent. “Ik draai zelfs Zumba-cd’s in de auto!”

“Als kind vond ik sporten afschuwelijk. Balspellen waren sowieso haast niet te doen voor mij, maar ook als ik tijdens de gymles een coopertest moest doen, voelde ik me waardeloos. Voor mij was het geen motivatie om meer te gaan bewegen. Integendeel. In de sportschool voelde ik me ook niet thuis, dat getrek aan al die apparaten. Daarom heb ik jarenlang niet aan sport gedaan. Dat vond ik prima, want sport paste bij mij niet in het plaatje. Ik had een druk leven met lange werkdagen. Maar toen ik beviel van mijn tweede kind voelde ik me niet meer lekker in mijn eigen lichaam. De kilo’s gingen niet vanzelf weg. Op dat moment ben ik serieus op zoek gegaan naar een sport waar ik energie van kreeg.

Ik hoorde van Zumba en begreep dat het iets was met Zuid-Amerikaanse muziek waarop je moest bewegen. In het begin bakte ik er niks van. Terwijl de hele groep een pas naar links maakte, stapte ik naar rechts. Toch gaf ik het een kans. Bij Zumba maakt het niet uit of je dik bent of dun, wat je aan hebt of doet, of dat je niet met alles helemaal mee kunt komen. Je leert de bewegingen gaandeweg. De lessen voelen als een feestje, niet als sport, terwijl het enorm intensief is. Ik ben verslaafd aan de endorfine en de continue lichte spierpijn in mijn lijf. Na afloop heb ik het gevoel dat ik écht wat heb gedaan.

Zumba is mijn uitlaatklep en mijn oplaadpunt. Ik doe het vier uur in de week. Vroeger begon mijn weekend met chips en wijn op de bank, nu sta ik op vrijdagavond in de sportschool. Ik heb spieren op plaatsen waar ik ze nooit heb gehad, en in mijn lichaam verschijnen lijnen en vormen waar ik erg blij van word. Kilo’s kwijt raken is niet langer mijn doel. Ik hoef niet op de weegschaal te staan om aan te tonen dat ik me fantastisch voel. Als ik foto’s van vroeger zie herken ik mezelf bijna niet meer terug. Ik ben van maat 48 naar maat 40 gegaan. “Jeetje, wat ben je fanatiek” en “Sla je niet een beetje door?”, hoor ik weleens om me heen. Maar dat heerlijke gevoel wil ik vasthouden. Zelfs in de auto draai ik Zumba-cd’s en lukt het me niet om stil te zitten. Soms word ik raar aangekeken op de snelweg. Ik kan er niks aan doen. Van Zumba word ik gewoon heel erg vrolijk!”

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier of bekijk onze speciale pagina over sporten en bewegen met een lichamelijke beperking.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Rolstoeltennistop komt dit jaar naar Oss voor WK

“Gamen kan op het lijstje met wat je wél kan!”

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!