Direct door naar content
Gebruik al je spieren en ontspan met stoelyoga afbeelding nieuwsbericht

Gebruik al je spieren en ontspan met stoelyoga

19 juni 2018

Bij yoga denk jij waarschijnlijk aan allerlei ingewikkelde oefeningen op een matje. Dat hoeft helemaal niet: je kan yoga heel goed zittend doen in een stoel. Stoelyoga is daardoor goed te doen als je in een rolstoel zit. En het handige is: je kunt het gewoon thuis doen met behulp van video's.

Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga, legt Paula Jap Tjong uit van Stoelyoga Nederland. "Ongeacht je leeftijd of beperking kun je daar aan deelnemen. De houdingen zijn op of met behulp van een stoel. Als je rolstoelgebonden bent zijn de houdingen alleen zittend en niet staand."

Maar het is zeker niet alleen bedoeld voor mensen met een beperking. Paula gebruikt de stoelyoga-lessen ook als onderbreking bij kinderen op school, op het werk en bij ouderen. "En iedereen die niet deel kan nemen op de mat en die graag yoga wil ervaren. Het mooie van yoga is dat je alle spieren die je nog kunt bewegen aangesproken worden. We kijken wat je nog wel kan in plaats van wat niet mogelijk is."

Het maakt bij yoga namelijk niet uit hoe groot de beweging is die je maakt. "Je lichaam stelt je misschien soms teleur, maar met stoelyoga kijken we hoe je jezelf weer kunt omarmen met al je ongemakken. Al is de beweging nog zo klein: het helpt. Kun je bijvoorbeeld maar één arm langs je oren houden dan stimuleer je toch je bloedcirculatie."

Yoga is daarnaast heel erg gericht op ontspanning. Je leert door verschillende oefeningen duidelijk het verschil tussen inspanning en ontspanning. Ademhaling is daar belangrijk bij volgens Paula. "Dan gaat het om hoe je je ademhaling kunt gebruiken als je verdrietig, boos of gespannen bent. Hoe kun je je adem inzetten als je beste vriend. In geen andere bewegingsvorm wordt daar zoveel aandacht aan besteed als bij yoga."

Op het YouTube-kanaal van Stoelyoga Nederland staan allerlei video's met oefeningen die je gewoon thuis kunt doen. Daar komen elke week nieuwe video's bij. Paula zoekt nog iemand die het leuk zou vinden om een video met haar op te nemen, heb je interesse? Stuur haar dan een mail. Bekijk hier alvast de video die Paula maakte met Petra Louman over rolstoelyoga:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: