Direct door naar content
Bij zitvolleybal is iedereen gelijk afbeelding nieuwsbericht

Bij zitvolleybal is iedereen gelijk

30 juni 2018

Deze zomer wordt het WK Zitvolleybal in Nederland gehouden. Zitvolleybal is een hele leuke sport, waarbij je echt niet stil kunt zitten. Paula Klein (60) uit Nijmegen legt uit waarom zij zo enthousiast is over zitvolleybal en waarom jij het ook echt eens moet uitproberen!

Paula heeft het zitvolleybal drieënhalf jaar geleden ontdekt. "Ik heb vroeger altijd staand gevolleybald, maar dat gaat al een paar jaar niet meer door problemen aan mijn knieën. Dat springen lukte niet meer." Toen haar man Hans met zitvolleybal begon om weer te gaan bewegen, was ze sceptisch. "Ik dacht zitvolleybal en bewegen dat gaat niet samen."

Een jaar later kwam ze er bij Stichting Koprol in Nijmegen achter dat het toch echt inspannend is. "Ik had het slecht ingeschat, want als je het goed wilt spelen dan moet je constant schuiven: voor, achter, je rolt ondersteboven. Je kunt het zo intensief maken als je wilt en wat je kunt natuurlijk. Er wordt vaak gedacht dat het een passieve sport is omdat het op de grond is, maar dat is het niet. Doe maar een keer mee dan merk je dat zelf!"

Zitvolleybal is een sport voor iedereen, legt Paula uit. In de teams waar zij speelt zitten veel medespelers die een arm of een been missen. "We hebben bij Koprol ook iemand die halfzijdig verlamd is. Hij kan over de grond schuiven, maar als de bal een halve meter bij hem vandaan komt kan hij die niet pakken. Dat geeft niet, want dat weten we."

Paula heeft veel hechte vriendschappen opgedaan door het zitvolleybal. Het bijzondere aan deze sport is volgens haar namelijk dat in een team valide en invalide sporters in een team samen sporten. "Omdat je allemaal op de grond zit merk je dat verschil niet. Als we naar een toernooi gaan dan liggen er overal benen en krukken langs de kant. Daarna trekt iedereen zijn been of arm aan en zie je het verschil niet meer." In de competities wordt ook gemengd gespeeld, alleen de nationale teams bestaan alleen uit spelers met een beperking.

Als het aan Paula ligt wordt het zitvolleybal in Nederland nog wat bekender. Ze kan het jou in ieder geval erg aanraden. "Er zijn geen beperkingen bij zitvolleybal. Je moet kunnen schuiven in het veld. Je moet het gewoon een keer ervaren. Het is zo'n ontzettend leuk spelletje!"

Wil je zitvolleybal een keer uitproberen? Bekijk dan hier naar een vereniging bij jou in de buurt voor een proefles of lidmaatschap. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: