Direct door naar content
Handboogschieten vanuit je rolstoel: een schot in de roos voor jou! afbeelding nieuwsbericht

Handboogschieten vanuit je rolstoel: een schot in de roos voor jou!

27 juni 2018

Heb jij een scherp oog en sterke armen? Dan is handboogschieten misschien wel jouw sport. Dit is namelijk bij uitstek een sport die je zonder problemen vanuit een rolstoel kunt doen. De krachten die je gebruikt zijn zelfs goed voor je zitbalans.

Het is heel goed mogelijk dat jij al eens een pijl en boog in je handen hebt gehad. In revalidatiecentra wordt handboogschieten namelijk vaak gebruikt als een activiteit wanneer je in een rolstoel moet leren bewegen. Dat is niet zomaar, want je krijgt met deze sport meer invloed op je zitbalans.

Je leert namelijk met handboogschieten rechtop te blijven zitten zonder steun van je armen en handen. Je activeert dan ook nog eens alle rompspieren die bij jou nog functioneren, vooral je rugspieren. Omdat je hier in het dagelijks leven in je rolstoel veel aan kunt hebben is dit vaak een onderdeel van therapie. Eenmaal een keer in de roos geschoten zal je merken dat vooral heel erg leuk is om te doen.

Misschien vraag je je af: waarom kan ik niet steunen op mijn armen bij handboogschieten? Je beide armen heb je nodig om de handboog goed vast te houden en de pijl naar achteren te trekken. Daar is best wat kracht voor nodig. Voor jou moet dat geen probleem zijn, want door het rollen in je rolstoel ontwikkel jij de hele dag flinke spierballen.

Een ander belangrijk onderdeel bij handboogschieten is concentratie. Om goed te mikken moet je natuurlijk de roos scherp kunnen zien. Concentratie is verder belangrijk om niet te veel te trillen met je armen, want dat kan voor een afwijking in je schot zorgen. Op focus en balans kun je goed oefenen. Daarbij is het vooral van belang dat je je eigen manier vindt. Trainers en ervaren handboogschutters kunnen je daarbij helpen.

Het leuke aan handboogschieten is dat niet uitmaakt of je een beperking hebt: iedereen schiet met elkaar. Je kunt zelfs wedstrijden in een team met valide schutters spelen. Schiet jij in de roos dan is dat net zoveel waard als iemand zonder beperking!

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke handboogschietverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Pak jij de bal op? Begin met rolstoelhandbal!

Kom even helemaal tot rust met yoga

Rolstoeltennis kun je nu gewoon proberen!