Direct door naar content
Aksel (34, dwarslaesie) laat zich niet stoppen afbeelding nieuwsbericht

Aksel (34, dwarslaesie) laat zich niet stoppen

14 augustus 2018

Aksel Cijntje (34) zat er behoorlijk doorheen, toen hij tijdens een avondje uit door een rondvliegende kogel in zijn ruggenmerg werd geraakt. Maar ook dat hij niet bij de pakken neer ging zitten. Hij ontdekte het handbiken en won de prijs voor Uniek Sporttalent.

De eenzaamheid, vlak na het incident, toen hij in een rolstoel belandde, dat staat hem nog bij. De onzekerheid, de vraag of hij ooit nog een relatie zou krijgen. Maar wat hij zich ook voor hield, was dat er altijd mensen zijn die er nog slechter aan toe zijn dan hemzelf. Bewust koos Aksel er voor om er het beste van te maken. En hoe.

Via het revalidatiecentrum kwam hij in aanraking met handbiken. “Ik hou van mijn fiets, de snelheden die ik haal, de spanning voorafgaand aan een wedstrijd. Als ik op topsnelheid rijd, ga ik 48 kilometer per uur. Omdat het een individuele sport is, komt de prestatie echt op mij neer. Als het wat minder gaat, kan ik daar niet een team de schuld van geven.”

Hij maakte het mee, zo’n periode waarin het wat minder ging. Dit jaar ging het met mijn gezondheid op en neer. Ik belandde in het ziekenhuis, kwam kilo’s aan en viel weer af. “Ik baalde er echt van dat ik niet meer op mijn oude niveau kon presteren. Tegelijkertijd motiveert het me om dat niveau weer te bereiken. Handbiken blijft mijn sport.”

De prijs die hij ontving als Uniek Sporttalent, benut hij om een handbike team op te starten. En hij kon onderdelen voor zijn eigen fiets aanschaffen, een coach inhuren en aan wedstrijden mee doen. Want dat hij wat in zijn mars heeft, dat heeft Aksel, ondanks de mindere periodes, wel bewezen. Zo lukte het hem om eerste en tweede te worden in de Nationale Handbike Competitie in zijn klasse H3. Als hij traint, rijdt hij weleens met de wielrenners mee. En guess what: ook die rijdt hij eruit.

Geen slechte keuze dus, dat hij destijds opgegeven werd als Uniek Sporttalent. Aksel heeft nog veel ambities, ook voor zijn stichting ‘You are a Hero’ zet hij zich in. Een stichting die als doel heeft om in Curaçao de omstandigheden voor rolstoelgebruikers te verbeteren. En het feit dat iemand in een rolstoel wordt gezien als iets negatiefs. “Dat zegt uiteindelijk meer over een ander, dan over jezelf.” Maar onzeker, ja, dat kan je er wel van worden. Daarom namens Aksel een hart onder de riem voor iedereen: twijfel niet aan jezelf, ga voor datgene waarvoor je wilt gaan. Iedereen is uniek. Ook jij.

Fotografie: Clickshots

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: