Direct door naar content
Sporten met een auditieve beperking: zo pak je het aan! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een auditieve beperking: zo pak je het aan!

03 november 2023

Als je doof of slechthorend bent kun je ook heel goed aan sport doen. Voor veel mensen met een auditieve beperking zijn deze sportmogelijkheden nog niet goed bekend. Daarom is het goed om te weten met welke aanpassingen je rekening  moet houden, hoe je communiceert met een trainer en teamgenoten en welke sporten je kan doen. Daar geven we je graag advies over!

Nederlanders met een auditieve beperking sporten aanzienlijk minder (29 procent) dan mensen zonder auditieve beperking (57 procent). Misschien is het bij jou ook niet bekend dat je met een simpele aanpassing gewoon mee kunt doen tussen horende sporters. Het project Ongehoord Sportief werkt hard om de dovensport te integreren bij reguliere sport. Sportbonden willen hier samen een boost aan geven door sportverenigingen meer open te laten staan voor doven en slechthorenden.

Trillingen van horloge

Tegelijkertijd wil Ongehoord Sportief de sporters met een auditieve beperking ook meer vertellen over de mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat er horloges bestaan die trillen als een scheidsrechter op het fluitje blaast. Handig toch?

Gebaren

Als je doof of slechthorend bent zijn eigenlijk alleen aanpassingen nodig in de manier van communiceren. Begin je met een nieuwe sport dan is het dus wel belangrijk dat de trainer weet dat jij hem niet zal verstaan. Je kunt dan vooraf bepaalde gebaren afspreken voor een opdracht. Het mooiste is natuurlijk als een trainer gebarentaal kan gebruiken. Dat hoeft niet eens altijd, want een goede trainer kan jou ook dingen leren door het voor te doen.

Teamsporten

Vind jij het leuk om in een team te sporten. Dat kan ook gewoon als je doof bent. Als je in een gemengd team speelt, vraagt dat misschien wat aanpassing en moet je wat gebaren met elkaar afspreken. Maar wist je dat er ook speciale doventeams bestaan? Zo bestaat er zelfs een Nederlandse elftal dovenvoetbal.

Welke sporten?

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of jij kunt het gewoon doen. Sporten die al veel worden beoefend door doven en slechthorenden zijn: atletiek, zwemmen, bowling, fietsen, golf, judo, schieten, schaken, squash, volleybal en tennis.

Tips van dove sporters

Wil je meer weten over hoe andere sporters met een auditieve beperking hun sport aanpakken? Dan zijn een aantal video’s van Ongehoord Sportief een uitkomst. Bart is bijvoorbeeld volledig doof en communiceert met zijn trainer en teamgenoten vooral via een doventolk. Daarnaast maakt hij gebruik van handgebaren, liplezen en het intypen van zinnen op een telefoon om alles te kunnen volgen. Bekijk de video hieronder:

Ga voor meer video’s, tips en informatie naar Ongehoord Sportief. Ben je op zoek naar een sport? Kijk dan in de Sportzoeker voor het complete aanbod. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: