Direct door naar content
Wanneer heb je een lichamelijke beperking? afbeelding nieuwsbericht

Wanneer heb je een lichamelijke beperking?

16 oktober 2018

Een lichamelijke beperking is soms duidelijk te zien, maar het is zeker niet altijd aan de buitenkant te zien dat je een handicap hebt. Wist je dat er een maat bestaat om te bepalen of je een lichte, matige of zware beperking hebt voor bewegen, horen en zien?

Bij een lichamelijke beperking denken nog veel mensen gelijk aan een rolstoel. Dat blijkt ook aan de bordjes voor aangepaste toiletten en parkeerplaatsen voor een mensen met een beperking: daar zie je ook een rolstoel op. Toch is het aantal mensen dat in het dagelijks leven een rolstoel of scootmobiel gebruikt veel kleiner dan je misschien zou denken. Van alle mensen met een lichamelijk beperking tussen de 12 en 79 gebruikt 14 procent een rolstoel of scootmobiel. Orthopedische hulpmiddelen als protheses worden evenveel gebruikt onder mensen met een beperking.

Als je een hulpmiddel gebruikt is het snel duidelijk wat je beperking is. Maar soms is jouw beperking niet zo zichtbaar of weet je dat zelf misschien ook niet precies. Om de mate van beperking te kunnen bepalen is een maat ontwikkeld om te kijken of je een lichte, matige of ernstige beperking hebt bij het bewegen, horen of zien.

Bij een motorische beperking wordt gevraagd of je 10 meter met een tas van 5 kilo kunt lopen, kunt bukken om iets op te rapen of 400 meter lopen zonder stil te staan. Als je een visuele handicap hebt dan wordt je gevraagd in hoeverre je met bril of contactlenzen een krant kunt lezen of iemand van 4 meter afstand kunt herkennen. Dit is natuurlijk vooral een test voor mensen met een licht tot matige visuele beperking. Bij auditieve (gehoor) problemen wordt gevraagd in hoeverre je een gesprek met meer dan drie mensen kunt volgen en of je een gesprek met een persoon kunt voeren.

Op basis van deze definities heeft 11 procent van de Nederlanders tot 80 jaar één of meer matige of ernstige lichamelijke beperkingen. De meeste mensen hebben een motorische beperking, gevolgd door een visuele beperking en auditieve beperking.

Wat je beperking ook is: er is altijd een sport die perfect bij jou past! Bekijk het aanbod van sportclubs bij jou in de buurt hier en probeer daar eens een leuke sport uit! 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking