Direct door naar content
Sander’s wereld is groter geworden afbeelding nieuwsbericht

Sander’s wereld is groter geworden

27 november 2018

,,Dan sta je daar supertrots en met een brok in je keel bij de finish”, zegt vader Jeroen Smit, terwijl hij naar zoon Sander kijkt. Op 22 juni bedwong de zestienjarige Heemskerker tijdens de Handbike Battle in Oostenrijk een berg met 863 hoogtemeters en werd en passant uitgeroepen tot Rookie of the Year. Terwijl negen maanden eerder, toen de zoektocht naar de juiste aangepaste sport nog gaande was, de spelcomputer zijn grootste maatje was. Dankzij de mogelijkheid tot het uitproberen van een handbike van Uniek Sporten Uitleen is zijn wereld groter geworden en dat smaakt naar meer.

Sander werd geboren met klompvoeten en in datzelfde jaar al geopereerd aan beide benen. ,,Hij mist aan de linkerkant een groot deel van zijn bovenbeenspier en aan beide kanten zit de heup niet in de kom, dat is zijn grootste beperking”, vertelt zijn moeder Ingrid. ,,Als pasgeborene, vroegen wij of hij ooit zou kunnen lopen en daar konden ze geen prognose over geven. Twee jaar en vier maanden was hij, toen hij voor het eerst kon staan en daarna hebben we hem als ouders steeds gestimuleerd. Door middel van fysiotherapie en allerlei karretjes waarachter hij stapjes kon maken. En zo’n karretje ging overal mee naar toe. Zo trainde hij zichzelf.” 

,,Hij volgt onderwijs bij Heliomare en daar deed hij met SportKids mee. ,,Boogschieten, wandklimmen, hockey op een aangepaste manier, sporten die ik nog niet eens kende”, zegt Sander. ,,Op een gegeven moment werd hij te groot voor die groep. We waren al langer aan het zoeken naar een sport. Scouting bijvoorbeeld, maar die groep gaat te snel voor hem en springt ook over boomstronken”, vertelt zijn moeder. ,,Zwemmen vond hij zelf niet leuk, ook omdat hij de ene keer in een te goede groep zat en later weer in een groep kwam met zwaarder gehandicapten. Hij wilde liever niet sporten in een rolstoel, wat overigens best zou kunnen. Eén van de instructeurs van SportKids vroeg of handbiken misschien iets voor hem was?” 

,,De eerste keer in die fiets, vond ik meteen leuk”, zegt Sander. Vader Jeroen: ,,We hebben eerst een handbike geleend via Uniek Sporten Uitleen, om uit te proberen.” Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een handicap door de laagdrempelige beschikbaarheid van sportvoorzieningen, vanuit een uitleenpool, in staat worden gesteld om uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk die sport te kiezen die het beste bij hen past. ,,Hij kon vervolgens aansluiten bij een groepje. Vanuit school kwam vervolgens de vraag of hij deel wilde nemen aan de Handbike Battle in Oostenrijk”, met deelnemers van meerdere revalidatiecentra uit Nederland en ook Noorwegen.

Zijn mentor, Ted Kooter, was al eens geweest en stelde voor als buddy mee te gaan. Jeroen: ,,Zo werd vanuit Heliomare het team HelioHeroes opgericht, met handbikers, fysio’s, verpleegkundigen en buddy’s.” Sander: ,,Ted heeft me filmpjes van eerdere Battles laten zien, zo kreeg ik een beeld. In november begon ik met trainen, drie keer in de week én een keer krachttraining.” Het begeleidingsteam van Heliomare onderwierp hem aan een inspanningstest en ging met het team onder meer de Ardennen in. In mei kreeg hij zijn zelf aangekochte handbike, afgesteld door Marcel Bierman, de adviseur van Uniek Sporten Uitleen. 

,,Het was wel een beetje spannend, de dag van de start. Aan Ted had ik een hele goede. Hij zei de hele tijd, ’Blijven draaien, blijven draaien’. Soms werd ik er een beetje gek van, maar ik snap het wel dat dat nodig is”, onderschrijft hij de belangrijke rol van zijn coach. ,,Het was de heetste battle tot nog toe.” Vader Jeroen: ,,Ik heb het zelf ook geprobeerd, maar bij de eerste zeven kilometer ging ik al kapot.”

Sander: ,,De laatste bocht was gemeen, die is opeens heel stijl. Ik heb er drie uur en vier minuten over gedaan. Eenmaal over de finish, wilde ik naar beneden om de anderen aan te moedigen.” Vader Jeroen: ,,Veel deelnemers komen huilend boven, maar zelf sta je ook met tranen in je ogen als je zoon finisht.” Moeder Ingrid: ,,Het is zó bewonderenswaardig, al die mensen, wat een motivatie hebben ze allemaal. Als ouders hoopte je steeds dat het Sander was die uit de laatste bocht de hoek om kwam. En als de presentator dan zijn naam noemt… Het is één groot feest, die dag. En je ziet de beperking helemaal niet meer.” 

Sander heeft de smaak te pakken. ,,Volgend jaar wil ik ’m binnen drie uur doen. En het klimmen vind ik juist leuk. Daar ben ik sterker in, dan op het vlakke deel.” Zowel in Oostenrijk als eerder tijdens een trainingsdag in Spaarnwoude ontmoette hij Jetze Plat, winnaar van het handbike-brons tijdens de Paralympische Spelen in Rio. Vader Jeroen: ,,Hij mag advies vragen aan Jetze en is door Kees van Velzen uitgenodigd om bij HBTNH - Handbike Team Noord-Holland - te komen trainen in Beverwijk.” 

In september neemt hij deel aan een wedstrijd in Lemmeren. ,,Ik wil wel graag weten hoe hard ik nog kan gaan. Het zou leuk zijn als ik aan meerdere wedstrijden kan meedoen. De fiets geeft me echt wat te doen. Handbiken is leuk en ik heb iets om maar uit te kijken, lekker sporten in de buitenlucht.” 

Hij voelt zich niet alleen sporter, zijn sociale omgeving is groter geworden. ,,Alles valt en staat met zijn eigen initiatief”, zegt zijn moeder. ,,Het trainen met een team, dat heeft daarbij een stimulerende en positieve werking op een kind dat stil is en veel op zichzelf. De battle in Oostenrijk en het handbiken zelf, het is allemaal goed voor zijn zelfstandigheid.” 

Uniek Sporten Uitleen zit momenteel in een deel van Nederland. In deze gebieden kun je via de website in contact komen. Zij kunnen er zelfs voor zorgen dat het materiaal op de gewenste plaats wordt afgeleverd.  Uniek Sporten Uitleen is aan het uitbreiden dus wie weet zitten ze binnenkort ook bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: