Direct door naar content
Ans kan zich eindelijk weer verplaatsen in de buitenlucht dankzij Uniek Sporten Uitleen afbeelding nieuwsbericht

Ans kan zich eindelijk weer verplaatsen in de buitenlucht dankzij Uniek Sporten Uitleen

19 november 2018

,,Ik heb gelukkig weer dat gevoel dat ik iets doe, heerlijk in de buitenlucht, zoals ik vroeger als meubelstoffeerder overal in Amsterdam naar toe fietste. De handbike is een uitkomst”, zegt Ans Kalkman. Een heupoperatie moest haar vijf jaar geleden mobieler maken, maar het pakte totaal anders uit. Ze werd beperkter. Via het sociaal loket werd zij gewezen op de uitleenmogelijkheid van een ligfiets bij Uniek Sporten Uitleen. Sindsdien kan zij zich weer verplaatsen én blijft ze in beweging.

We zetelen neer op een bankje aan het eind van de straat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. ,,Hier ga ik regelmatig zitten, maar op een gegeven moment dacht ik wel: is dit mijn voorland, eindeloos maar op het bankje aan het eind van de straat zitten en staren. Meer niet?”

,,Vijf jaar geleden onderging ik een heupoperatie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Toen ik ontwaakte, had ik zoveel pijn en die pijn bleef ik houden, ik kon nauwelijks lopen. De fysiotherapeut had zoiets ook nog nooit meegemaakt. Als de chirurgen dan zeggen dat de operatie perfect verlopen is, dan ga je aan jezelf twijfelen. Ligt mijn pijnbeleving dan laag? Maar ik ben geen aansteller.”

,,Bij een onderzoek in de Maartenskliniek bleek dat er knoeiwerk is verricht. Ik heb een klacht ingediend, maar op het weerwoord van de orthopeed, waar onwaarheden in staan, mag je niet reageren, dus dat heeft me nog meer gefrustreerd. De woede daarover voel ik nog steeds regelmatig. Van het voorjaar had ik er zo de balen van, ik raakte gedeprimeerd. Ik had tevens moeite met de acceptatie dat er geen hersteloperatie meer mogelijk was, wat me wel voor ogen was gehouden. Ik had juist weer een beeld van dat ik alles weer zou kunnen. Maar vervolgens voel je je gevangene in je eigen huis. Gelukkig is die situatie inmiddels enigszins veranderd.”

,,Een vriend van me heeft een gedeeltelijke dwarslaesie en kocht een ligfiets, zodat hij zich toch kan verplaatsen. Dat zal dan een fiets zijn  die je met je handen kunt voortdrijven, dacht ik. Bij het googelen las ik over handbikes en die vriend vertelde me om WMO-ondersteuning aan te vragen. Via de mevrouw van het sociaal loket hier in het stadsdeel kwam ik bij Uniek Sporten Uitleen terecht en zo kreeg ik de kans een handbike uit te proberen.”

,,Iedereen vond me stoer in die fiets, dat vind ik uiteraard mooi. Alleen leverde het pijn in de armen op als ik te ver wilde, want alle spieren zijn in de loop der tijd verslapt, terwijl ik vroeger zelf nog behoorlijk sportief was. Ik keek met veel jaloezie naar de mannen met spierballen in die ligfietsen. Na het instapmodel van Uniek Sporten Uitleen heb ik inmiddels via Marktplaats een lichtere fiets met 21 versnellingen aangeschaft. Waarbij de voorkant losgekoppeld kan, dus dat maakt het gemakkelijker voor het eventueel vervoeren ervan.”

,,In die fiets zitten is heel fijn en als het mooi weer is wil je er op uit. Voorlopig kan ik nog niet al te grote afstanden, al komt door dagelijkse oefeningen de kracht in mijn armen wat terug en vermindert de pijn. Vier jaar thuiszitten heeft een watje van me gemaakt, vroeger kon de oostenwind me niet deren. Inmiddels kan ik hellingen aan, heb ik langs de Amstel gefietst en ligt een bezoek aan vrienden in Ouderkerk zelfs in het verschiet. ”

,,Om weer op pad te kunnen met de fiets, dat betekent geestelijk zoveel voor me. Ik ben hier komen wonen op één hoog toen ik nog kwiek was, maar mijn knieën gaan tegensputteren en ik heb een stok nodig. Ik heb geen partner en kinderen, moet dus alles alleen doen. Maar ik moet er wel zelf iets van proberen te maken.” 

Monique Kalkman-Van den Bosch, voorzitter Uniek Sporten Uitleen, hoort het verhaal aan. ,,Dit is waar Uniek Sporten Uitleen voor is. Iemand die initiatief neemt, dan kan Uniek Sporten Uitleen faciliteren en de mogelijkheid bieden een en ander te verkennen. Zodat vervolgens een goede en doelmatige permanente oplossing kan worden ‘aangeschaft’. Hoe mobieler u bent, da’s beter voor u, maar u hoeft ook minder vaak aan te kloppen bij het WMO-loket van de gemeente of bij de zorgverzekeraar.”

Uniek Sporten Uitleen zit momenteel in een deel van Nederland. In deze gebieden kun je via de website in contact komen. Zij kunnen er zelfs voor zorgen dat het materiaal op de gewenste plaats wordt afgeleverd. Uniek Sporten Uitleen is aan het uitbreiden dus wie weet zitten ze binnenkort ook bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: