Direct door naar content
Joop en Ineke zijn na Nationale Diabetes Challenge gewoon door gegaan met wandelen afbeelding nieuwsbericht

Joop en Ineke zijn na Nationale Diabetes Challenge gewoon door gegaan met wandelen

24 november 2018

Joop Voorend (73) is zijn hele leven een sportman geweest: eerst fanatiek wielrennen en schaatsen en later kwam daar hardlopen bij. De laatste jaren werd het bewegen moeilijker door twee kunstheupen en een klapvoet. Op aanraden van zijn huisarts ging hij samen met zijn vrouw voorzichtig weer wandelen in een groepje dat trainde voor de Nationale Diabetes Challenge. "Nu noemt men ons samen wel eens de diehards van de groep!"

Vooral de klapvoet van Joop maakte het lopen lastiger, legt hij zelf uit. "De pees die het mogelijk maakt om je voet op te tillen werkt niet goed meer. Die voorkomt ook dat je valt. Met die twee kunstheupen liep ik dus echt als een oud mannetje." Voor een sportman als hij was dat vervelend, maar hij is een echte doorzetter en bleef proberen. 

Het afgelopen jaar zijn Joop en Ineke van van Alphen aan den Rijn naar het Gelderse Lathum verhuisd. Bij de nieuwe huisarts kregen ze het advies om zich aan te sluiten bij een groepje dat aan het trainen was voor de Diabetes Challenge, een wandelevenement van 10 km in Amsterdam. "Ze zei al gelijk: 'ik weet dat jullie allebei gelukkig geen diabetes hebben, maar zo'n groepje is misschien goed om nieuwe mensen te leren kennen en het is ook goed voor je conditie'. Ik kan helemaal niet zo goed lopen, dacht ik nog. Daarom zou het volgens mijn huisarts juist ook goed zijn."

Joop en Ineke begonnen wat aarzelend aan de eerste wandeltraining. Ze hadden toch snel de smaak te pakken, vertelt Joop. "Ik werd ook wel weer een soort fanatiek. Dat zelfde gevoel van het hardlopen kwam weer terug." De groep werd ook goed begeleid door twee coaches. "Er wordt echt goed op je gelet. Vooral coach Jan Lieftink zorgde goed voor ons. Als Jan er niet was dan begeleidde zijn collega Arend Minkman de groep. We liepen ook nooit alleen. Dat je in een groep beweegt stimuleert ook om door te gaan." 

Op 29 september was dan de grote dag: de Nationale Diabetes Challenge in het Olympisch Stadion Amsterdam. Joop vond het een indrukwekkende gebeuren. "Twee duimen omhoog voor de organisatie en onze coaches die de hele weg mee gingen. Uiteindelijk was de tocht geen 10 km maar 13 km, maar door onze coaches en de sympathieke groep lopers werden we erdoor heen getrokken. We hebben het met elkaar heel erg gezellig gehad." 

Joop en Ineke kijken met een goed gevoel terug op de Challenge. "We zijn heel liefdevol en hartelijk ontvangen in de groep. Daardoor voelen wij ons nu ook veel meer thuis in onze nieuwe woonplaats." Na de 13 km in Amsterdam zijn ze samen ook gewoon doorgegaan met wandelen. "Het seizoen is nu over, maar wij gaan nu gewoon door. Ik merk ook echt dat het bewegen veel beter gaat. Ik zal nooit meer een wedstrijdloper worden, maar ik merk dat ik echt beter ben gaan lopen." 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: