Direct door naar content
Slow Sports: laagdrempelig sporten met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Slow Sports: laagdrempelig sporten met een visuele beperking

13 december 2018

Wat doe je als je visueel beperkt bent en je gewoonweg niet weet wat voor sport je laagdrempelig kunt doen? Het antwoord is Slow Sports. Een combinatie van wandelen, rennen (als je dat wilt) en tussendoor oefeningen doen. En dat natuurlijk lekker in de buitenlucht.

Na haar ontslag liet Marleen Wegh (61) zich omscholen tot leefstijlcoach. Marleen houdt van lekker eten en van sporten en in beweging zijn. Zo kwam de initiatiefneemster van Slow Sports op haar pad. Vervolgens kreeg ze het verzoek of ze een groepje wilde oprichten voor mensen met een visuele beperking. “Zoiets had ik nog nooit gedaan. Ik besloot een keer naar het oogcafé te gaan, dat is een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Daar merkte ik dat er echt vraag is vanuit deze doelgroep om iets sportiefs te ondernemen. Veel van hen willen wel aan sport doen, maar weten niet wat. Bij praktisch alles zijn ze aangewezen op een begeleider of buddy.”

Ook bij het beoefenen van Slow Sports is de hulp van een buddy essentieel. Marleen plaatste daarom advertenties op Facebook, zocht haar eigen omgeving af en kreeg het voor elkaar om voor elke deelnemer een buddy te regelen. Sinds april dit jaar is het clubje van start gegaan. “Onze groep is heel divers. Mannen en vrouwen van 18 tot 64  jaar hebben zich aangesloten. Ook de buddy’s profiteren mee. Ze zien hun deelname niet als offer, zij voelen zich ook fitter en energieker worden.”

Het groepje Slow Sporters is zó enthousiast dat iedereen altijd al present staat op het moment dat Marleen komt aanrijden. Naast hun wekelijkse uurtje weten ze elkaar ook te vinden op de groepsapp, zodat het contact inmiddels echt hecht is geworden. Het mooie van het Slow Sports concept is dat het om een groep gaat waarbij iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoet. Als je wilt hardlopen kan dat, maar wandelen en alleen oefeningen tussendoor doen is ook goed. “Ik zie zoveel vooruitgang bij iedereen. Vooral het trainen van balans is ontzettend moeilijk als je blind of slechtziend bent. Daar oefenen we mee. Ook zijn ze vaak wat voorzichtiger. Mensen nemen in het dagelijks leven eerder de lift in plaats van de trap. Wij nemen onderweg, als we het dijkje op en af gaan, wel gewoon de trap. Ik krijg van sommigen mee dat ze dit in hun eigen flatgebouw nu ook vaker doen.”

Is het moeilijk om instructies over te brengen voor een groepje deelnemers die niet kan zien wat je doet? Marleen heeft zich er voor laten opleiden. Zij is nu in staat om oefeningen goed uit te leggen en over te brengen. “Als iemand iets verkeerds doet, dan is dat omdat ik het verkeerd heb uitgelegd. Gelukkig worden daar gelijk lekker grappen over gemaakt. ‘Ik had het even niet gezien hoor’, krijg ik dan gelijk terug.” Maar waar deelnemers vooral even aan moesten wennen, was hoe ze konden rennen met behulp van hun buddy. “Je kunt niet zeggen dat je zo meteen van het trottoir af moet. Je moet het aankondigen en iemand echt sturen met de elleboog. Ook dat gaat nu goed. Daarnaast heb ik zelfs een reservelijst met buddy’s aan kunnen leggen. Als een van de buddy’s afzegt, kan de deelnemer toch gewoon naar de training komen.”

Slow Sports Extra is mogelijk in Bemmel op zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur, meer info Marleen Wegh 06-37269989. Vanaf woensdagmorgen 6 februari start er een nieuwe groep in Wolfheze om 10.45 uur, meer info Jenneke Rademaker 06-23833094

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: