Direct door naar content
Sporten in winterweer? Het kan met deze voorbereiding! afbeelding nieuwsbericht

Sporten in winterweer? Het kan met deze voorbereiding!

23 januari 2019

Met de eerste sneeuw en temperaturen rond of onder het vriespunt is de winter nu echt begonnen. Kun je met dit koude weer eigenlijk buiten sporten? Natuurlijk! Het kan ook heel erg lekker zijn. Zeker als je jezelf kunt belonen met een warme douche of warme chocomel na je training. Voordat je naar buiten gaat is het goed om je even goed voor te bereiden. Misschien moet jij eerst nog even een drempel over om in de kou te gaan voor een rondje hardlopen, fietsen, handbiken of een stevige wandeling. Bedenk dan dit: in de kou verbruik je meer calorieën met dezelfde inspanning als in de zomer. Een nog groter voordeel is dat je in de kou meer endorfine aanmaakt. Dit stofje zorgt dat je meer energie krijgt en dat je niet zo snel in een winterdip beland. Hebben we je nu overtuigd? Dan gaan we naar buiten!

Kleding
Maar wat trek je nu aan op zo’n winterse dag? Dat kan even zoeken zijn in je kledingkast, want met te weinig kleding krijg je het koud en trek je te veel aan dan ga je heel erg zweten. Een handig hulpmiddel hierbij is het drielagensysteem, dat bestaat uit de volgende kledinglagen:

  1. Onderkleding: dit is kleding die direct op je huid zit en die zorgt voor de afvoering van je zweet. Je kunt hierbij denken aan een thermoshirt.
  2. Shirt en broek: deze laag zorgt dat je je warmte ook vasthoudt. Een goed shirt met langemouwen en een broek van een iets dikkere stof zorgen dat de wind en kou niet zomaar door je kleding blazen.
  3. Beschermende laag: om je goed tegen de wind en sneeuw te beschermen is het goed om een windjack aan te doen dat ademt. Bij echt snijdende wind kun je ook nog aan handschoenen, een muts en een sjawl of buff denken.

Als je een dwarslaesie hebt moet je even extra opletten, want door het afwezige gevoel kun je pijn door druk- of schuurplekken niet voelen. Als je huid vochtig wordt door de kou of regen loop je daar net iets meer kans op. Zeker als je door je dwarslaesie temperatuur niet goed kunt voelen is het goed om jezelf extra goed aan te kleden, want je kunt eerder afkoelen en bevriezingsverschijnselen oplopen. Ga je een rondje handbiken of op pad in je rolstoel, zorg dat dat je gevoelloze lichaamsdelen goed warm houdt.

Heb je een hoge dwarslaesie dan kan het zijn dat de temperatuurregulatie van jouw lichaam niet goed functioneert. Dat betekent dat je lichaam niet goed in staat is de bloedsomloop naar de huid en andere organen te reguleren en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Onderkoeling ligt dan op de loer.

Laat je hier nu niet door afschrikken. Je kunt echt een frisse neus halen en even lekker buiten gaan sporten, maar bereid je daar wel goed op voor!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: