Direct door naar content
Alex Zanardi rijdt tijdens 24-uursrace voor het eerst zonder protheses afbeelding nieuwsbericht

Alex Zanardi rijdt tijdens 24-uursrace voor het eerst zonder protheses

28 januari 2019

Autocoureur Alex Zanardi heeft al veel bijzondere prestaties geleverd, maar dit weekend deed hij daar nog een schepje bovenop. De Italiaan is bekend als de autocoureur die door een autocrash in 2001 zijn beide onderbenen verloor. Met protheses in een aangepaste auto rijdt hij al een paar jaar weer rond op racecircuits. Tijdens de 24-uurs race van Daytona (VS) reed hij gisteren voor het eerst zonder protheses.

Bij een 24-uursrace rijden twee autocoureurs 24 uur lang afwisselend rondjes op een autocircuit. “Toen we gingen kijken wat ik nodig heb om lang achter elkaar te rijden, kwamen we er al snel op het idee om de benen helemaal te vergeten en alles met de handen te doen”, vertelt hij in een video van zijn team.

Zijn auto werd helemaal aangepast zodat hij met een speciaal stuurtje ook het gas en de rem kan bedienen. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, legt hij zelf uit. “Je hebt een heel ander gevoel met je vingers, want je hebt spieren die het sturen doen en tegelijkertijd heb je weer andere spieren nodig voor het gasgeven en remmen.”

Een andere aanpassing aan de auto was nodig om gemakkelijk in en uit de auto te komen, wat nodig is bij de coureurswissels. Alex klimt zonder protheses in de auto en zijn teamgenoot helpt hem met een extra zitje in de stoel en zijn gordels. Als laatste moet dan ook nog het stuurtje gewisseld worden, want anders kan Alex geen gas geven.

Alex is heel erg enthousiast over dat systeem in de BMW. “Ik hoop ook dat ze dit stuur snel in een ‘gewone’ auto kunnen inbouwen”, zegt hij in een ander interview met La Gazetta dello Sport. Hij denkt ook dat dit voor andere autocoureurs met een beperking mogelijkheden biedt. Zo denkt hij aan de 19-jarige Billy Monger, die net als Zanardi door een
crash in een racewagen zijn onderbenen verloor. Toevallig is Monger door Zanardi geïnspireerd ook weer in een auto gestapt, maar met een prothese op het gas.

Alex is ervan overtuigd dat Billy met het stuursysteem ook zonder protheses in de Formule 1 kan rijden. “Dat zou de kans voor iedereen om de Formule 1 te halen weer gelijk maken, doordat je dan gewoon wordt afgerekend op je talent en niet op je fysieke mogelijkheden.” Bekijk hier in een video hoe Zanardi in zijn BMW rijdt:
 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×