Direct door naar content
Tips voor sporten met diabetes afbeelding nieuwsbericht

Tips voor sporten met diabetes

05 maart 2019

Sporten met diabetes kan best ingewikkeld zijn. Toch is het juist wel belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je je bloedsuikerwaardes beter onder controle krijgt en dat je minder insuline en andere medicijnen nodig hebt. Natuurlijk is het wel van belang dat je het op de juiste manier aanpakt. Een aantal aandachtspunten en tips op een rij. 

Het type training maakt veel uit
Houd rekening met het type training wat je gaat doen. Duursporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen zorgen bijvoorbeeld voor een verlaging van de bloedglucosewaarden, terwijl krachttraining of intensieve intervaltrainingen juist zorgen voor een verhoging. Het is belangrijk dat je je strategie hierop aanpast. 

Meet je bloedsuiker
Voor het sporten, maar ook halverwege en na je training is het belangrijk om je bloedsuiker te meten. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde op inspanning. Door zelfcontrole kan je uitvinden hoe jouw lichaam reageert op verschillende vormen van sport. 

Bij een te lage waarde is het belangrijk om eerst voldoende koolhydraten te eten. Is je waarde juist te hoog, dan moet je je afvragen of het wel verstandig is om te gaan sporten. Je lichaam heeft dan namelijk te weinig insuline, waardoor de bloedglucosespiegel zal stijgen bij het sporten. Als er wel voldoende insuline is, dan zal de bloedglucose dalen. 

Neem wat ‘snelle suikers’ mee
Het is altijd goed om wat ‘snelle suikers’ zoals sportdrank of druivensuiker tabletten mee te nemen voor onderweg. Glucose zorgt namelijk voor brandstof.  

Meet ook ver na je training je suiker
Een hypo kan tijdens of kort na de inspanning ontstaan, maar ook nog lang hier na. Soms tot wel meer dan 24 uur. Houd daar dus rekening mee en meet voor het slapen gaan ook je suiker om een hypo ’s nachts te voorkomen. 

Test en ontdek wat voor jou goed voelt
Eigenlijk kun je alle sporten doen als je diabetes hebt. Het is vooral een kwestie van testen en ontdekken wat voor jou goed voelt. 

Laat je adviseren
Een diabetesverpleegkundige of een praktijkondersteuner kan je goed begeleiden en adviseren over sporten en diabetes. Voor iedereen zijn de behoeften namelijk anders. Als je niet zeker weet hoe je het beste kunt beginnen met sporten, neem dan eens contact op met een diabetesverpleegkundige. Hij of zij kan je op weg helpen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: