Direct door naar content
Peddelen zonder rolstoel in een kano  afbeelding nieuwsbericht

Peddelen zonder rolstoel in een kano

07 mei 2019

Nu het steeds beter weer wordt (nou ja, bijna dan) is het ook leuk om het water op te gaan. Bijvoorbeeld met een kano! Nu denk jij misschien: wiebelt dat niet te veel of kan dat wel als ik een rolstoel zit? Natuurlijk! Je kunt je rolstoel zelfs op de kant laten. 

In Nederland hebben we zoveel mooie natuurgebieden die je met een kano goed kunt verkennen. Je zit dan namelijk dicht op het water terwijl je rustig over het water peddelt. Het waterleven met vliegjes, vissen en vogels is leuk, maar je wil ook weer geen nat pak halen. Dus hoe werkt dat bij het instappen? Daar zijn gelukkig allerlei aanpassingen voor bedacht zodat jij ook zonder problemen kan kanovaren. 

Rolstoelvriendelijke steiger
Er bestaan bijvoorbeeld speciale steigers die rolstoelvriendelijk zijn. Je moet dat zien als een drijvend platform waar je met je rolstoel op kunt en waar de kano ook op wordt gelegd. Via een uitschuifbaar bankje kun je vervolgens in de kano stappen. Als je klaar bent om te gaan, schuif je zachtjes het water in. Het uitstappen gaat precies andersom.

Kano of kayak
Bij kanovaren wordt een onderscheid gemaakt tussen de Canadese kano en een kayak. De kano is een grote open boot met bankjes, waarbij je een peddel met één blad gebruikt. Een kayak is juist gesloten en wordt gevaren met een dubbelbladige peddel. Beide boten zijn voor jou geschikt en kunnen ook aangepast worden met bijvoorbeeld een ruimere instap of extra stabilisatoren aan de zijkant van de boot. Die zorgen ervoor dat je boot minder wiebelt. 

Zin om het water op te gaan? Bekijk dan hier bij het aanbod bij jou in de buurt of kijk op onze pagina over kanovaren met een beperking!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: