Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je door een ongeluk of een aandoening hersenletsel hebt opgelopen dan kan het best een drempel zijn om te gaan sporten. Door de beperkingen die je in het dagelijks leven ervaart, voel je misschien onzekerder over je lichaam. Toch is het door de positieve effecten extra belangrijk om juist te gaan sporten en bewegen.
Hersenletsel dat pas later is ontstaan noemen we niet-aangeboren hersenletsel. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen traumatisch letsel, bijvoorbeeld door een ongeval of val van de trap en niet-traumatisch letsel. In die laatste categorie vallen aandoeningen als een beroerte MS, parkinson, epilepsie en hersentumoren. De gevolgen van dit hersenletsel zijn uiteenlopend van problemen aan de zintuigen, motoriek, maar ook verandering in gedrag en emoties komen voor.
Drempels
Als je hersenletsel hebt opgelopen kan je tegen verschillende drempels tegenkomen waardoor jij het misschien lastig vindt om te gaan sporten. Zo moet je je grenzen opnieuw leren kennen, je bent misschien onzeker geworden, prikkels kunnen snel te veel worden en het kan ook dat je sneller moe bent dan voor je het hersenletsel opliep. Door rekening te houden met die dingen kun jij ook op een verantwoorde manier aan een sport beginnen.
Positieve effecten
Waarom zou je dat doen? Sport is heel erg gezond voor je! Zeker als je niet-aangeboren hersenletsel hebt. Misschien heb je professor Erik Scherder het op tv ook wel eens horen zeggen, maar juist bij hersenletsel is het goed om je hersen te stimuleren door te bewegen. We zetten daarom even een aantal positieve effecten van sporten voor jou op een rijtje:
Als je wil beginnen met sporten dan kun je denken aan sporten als zwemmen, wandelen of fitness. Begin wel altijd met begeleiding van een fysiotherapeut of revalidatiearts, want je wil niet dat er iets fout gaat. Zij kunnen je goed op weg helpen en zorgen dat jij op je eigen tempo kan sporten. Benieuwd naar sportaanbod bij jou in de buurt? Kijk dan in de sportzoeker.
Lees in dit artikel meer over sport met niet-aangeboren hersenletsel.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.