Direct door naar content
Seks met een beperking: praat er over! afbeelding nieuwsbericht

Seks met een beperking: praat er over!

10 augustus 2019

Iedereen doet het, dus waarom zou het niet kunnen als je een beperking hebt? Inderdaad: seks. Het is misschien een onderwerp waar je zelf niet zo makkelijk over praat, maar het is belangrijk om dat juist wel te doen. 

Seks is natuurlijk een beetje een spannend onderwerp. Maar het is aan de andere kant natuurlijk ook heel normaal en eigenlijk ook heel gezond. Het zorgt voor ontspanning, plezier, je kunt er van genieten en het is vooral een belangrijk onderdeel in veel relaties. Seks zorgt nu eenmaal letterlijk en figuurlijk voor een innige band met je partner. 

Druk op relatie
Maar wat als je door jouw beperking vaak moe bent of veel pijn ervaart? Dan is seks misschien niet het eerste waar je aan denkt. Als je een gezonde partner hebt, maar ook als jou partner een beperking heeft, kan het uit de weg gaan van dit taboe een druk op jullie relatie leggen. 

Schuldgevoel
Het kan ook best lastig zijn om seks bespreekbaar te maken. Dat is voor mensen die niets mankeren al zo, laat staan voor jou. Hoe komt dat toch? Waarschijnlijk heeft dat voor een groot deel met schaamte en angst te maken. Misschien ben je wel bang dat je juist pijn ervaart tijdens de seks. Of als je een stoma draagt of dat wel goed gaat in bed. Het ergste is misschien nog wel als jij een schuldgevoel krijgt omdat je je partner door je beperking in bed te kort schiet.

Hulp van professionals
Om relatieproblemen te voorkomen is het dus goed om echt eens over seks te gaan praten. Doe dat vooral met je partner om dingen eerlijk uit te spreken. In een blog laat Caroline Karssen, die zelf ook in een revalidatieproces heeft gezeten, weten dat ook aan de kant van de zorg nog veel kan veranderen. Zij merkte dat seks zelden of een keer bij een intake onderwerp van gesprek was. Zeker als het gaat om goede adviezen voor jou zou het volgens haar niet verkeerd zijn als professionals als een seksuoloog voor jou beschikbaar zijn: “De creatieve oplossingen die een ergotherapeut je aanreikt om weer je mannetje te staan in de keuken zouden toch ook aangeleerd kunnen worden door een seksuoloog zodat je weer je mannetje staat in de slaapkamer.”

Lees hier haar hele blog

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: