Direct door naar content
Handboogschieten met een beperking, een uitdagende sport! afbeelding nieuwsbericht

Handboogschieten met een beperking, een uitdagende sport!

09 juni 2019

Deze week is in Den Bosch het WK Handboogschieten begonnen met de paralympische wedstrijden. Goed moment om eens naar deze uitdagende sport te kijken, want eigenlijk kan iedereen handboogschieten: in een rolstoel, als je een arm of been mist en zelfs als je blind bent. 

Bij handboogschieten komt het vooral aan op concentratie en kracht. Het is daardoor een hele geschikte sport voor allerlei beperkingen. De meeste mensen die handboogschieten zitten in een rolstoel. Dat is niet gek, want in revalidatiecentra wordt de pijl en boog al gebruikt om goed te leren zitten zonder steun van je armen en handen. 

Goed voor je romp
Daarmee activeer je ook nog eens alle rompspieren die bij jou nog functioneren, vooral je rugspieren. Omdat je hier in het dagelijks leven in je rolstoel veel aan kunt hebben is dit vaak een onderdeel van therapie. Eenmaal een keer in de roos geschoten zul je merken dat het heel erg leuk is om te doen. 

Met je tenen
Behalve vanuit een rolstoel kun je ook goed met een pijl en boog leren schieten als je een arm of been mist. Met wat aanpassingen aan de boog schiet jij ook zo in de roos. Soms is een andere techniek nodig. Zo zijn er schutters die met hun tenen schieten of met hun mond. Alles kan! Je kunt zelfs handboogschieten als je blind bent. In Almere hebben ze daar een speciaal richtapparaat voor ontwikkeld. 

Met autisme
Doordat bij handboogschieten concentratie en focus zo belangrijk is, wordt deze sport ook al veel beoefend door kinderen met autisme. Zeker als jij oog voor detail hebt is handboogschieten een hele leuke sport, want dan kun je je ook goed focussen op de roos. 

Gemengde teams
Het leuke aan handboogschieten is dat niet uitmaakt of je een beperking hebt: iedereen schiet met elkaar. Je kunt zelfs wedstrijden in een team met valide schutters spelen. Schiet jij in de roos dan is dat net zoveel waard als iemand zonder beperking! 

Wil jij wel een keer een poging wagen om een pijl in de roost te schieten? Je kan de sport bij verschillende verenigingen in Nederland gewoon een keer uitproberen. Kijk hier waar dat bij jou in de buurt kan. 

Bekijk ook deze introductie over het paralympisch handboogschieten: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: