Direct door naar content
Rolstoelrugby nieuw onderdeel bij DIOK Leiden afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelrugby nieuw onderdeel bij DIOK Leiden

12 juli 2020

Sinds 1 april 2019 kunnen fanaten van het rolstoelrugby bij DIOK Leiden terecht voor hun wekelijkse portie training. Volgens speelster Clannad Moerings is het de perfecte sport voor mensen die wel een beetje van actie houden.

Bij rolstoelrugby gebeurt er immers aldoor wel iets. Wie de sport beoefent, moet altijd op zijn of haar hoede zijn. "Het is een hele actieve sport, waarbij je ver vooruit moet denken. Soms gaat het er bovendien hard aan toe. Je moet daarom wel tegen een stootje kunnen. Er wordt namelijk echt niet voorzichtig gedaan omdat je een handicap hebt", vertelt Moerings, die zelf door een amputatie op twee onderbeenprotheses loopt. 

Actie
De sport is volgens Moerings bij uitstek geschikt voor mensen met een lage dwarsleasie of spasmen, maar ook mensen met een amputatie kunnen met de sport starten. "Eigenlijk kan iedereen het doen, vooral als je van actie houdt. Het is een hele andere sport dan veel andere rolstoelsporten doordat het allemaal heel snel gaat. Maar juist dat maakt het zo leuk", vertelt Moerings.

Verliefd
De speelster van DIOK heeft inmiddels haar liefde voor het rolstoelrugby helemaal gevonden. "In eerste instantie wilde ik zitvolleybal doen. Daarvoor deed ik mee aan een clinic in Utrecht. Al gauw kwam er daar een scout naar me toe die tegen me zei: 'Je zit bij de verkeerde sport. Rolstoelrugby is pas echt iets voor jou.' Ik ben gaan kijken en ik werd op slag verliefd."

Competitie
Na een aantal actieve jaren als speelster in Utrecht is Moerings nu actief bij DIOK in Leiden. "Onze groep is vooral gestart op initiatief van speler Davy van den Dop. Hij wilde graag een team in Leiden hebben en DIOK wilde daar wel bij helpen. Sinds 1 april trainen we in Leiden en hopen we uiteindelijk met een team mee te kunnen doen in de nationale competitie." 

Zelf wil Moerings vooral nog beter worden in het spel. "Ik wil het echt goed leren en uiteindelijk hoop ik in het Nederlandse team te kunnen komen. Maar voor nu focus ik me eerst op het spel", zegt ze. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: