Direct door naar content
Sam vond zijn wielerclub via Uniek Sporten! afbeelding nieuwsbericht

Sam vond zijn wielerclub via Uniek Sporten!

10 oktober 2019

Sam Caliskan (32) uit Tilburg heeft altijd al fanatiek gesport. Een tijdje terug is hij met wielrennen begonnen. Eerst was hij vooral lekker aan het toeren met een groepje, maar nu hij een wielerclub bij hem in de buurt heeft gevonden wil hij meer. Die club vond Sam via Uniek Sporten! 

Sam heeft CP en heeft jarenlang aan rolstoelhockey gedaan. “De laatste jaren was dat op het hoogste niveau in de superleague. Na een paar jaar niet sporten is hij weer begonnen met fitness en later ook mountainbiken. Toen was de overstap naar de racefiets snel gemaakt. “Ik was eerst vooral aan het toeren, maar het leek mij ook leuk om wedstrijden te gaan rijden.” 

In zijn zoektocht naar een geschikte wielerclub kwam hij snel uit in de Sportzoeker van Uniek Sporten.

Via Sportzoeker
Na wat zoeken op internet naar mogelijkheden kwam Sam eerst bij de Open Trainingen van de KNWU uit. Daar kreeg hij het advies om een club te zoeken om elke week bij te trainen. “Op die manier kan ik sterker worden op de fiets”, zegt Sam. In zijn zoektocht naar een geschikte wielerclub kwam hij snel uit in de Sportzoeker van Uniek Sporten. “Daar kwamen voor mij drie clubs uit: LRTV Swift in Leiden, WV Het Stadion en WV Breda. Die laatste is voor mij natuurlijk het dichtstbij. Ik had trainer Tjeerd van WV Breda een berichtje gestuurd en die nodigde mij gelijk uit om mee te komen trainen.”

Eerste training
Twee weken terug had hij zijn eerste training bij zijn nieuwe club. “Het was echt heel gezellig daar. Ik merkte veel saamhorigheid in de groep met renners met diverse handicaps. Het was heel erg leuk. We hebben eerst een lange oefenronde gedaan en daarna deden we nog een soort baantraining op het circuit.” Het fietsen is voor hem echt een uitlaatklep geworden. “Je rijdt een eind weg in de natuur dat is al heerlijk. Maar het koersen en in een peloton rijden met die snelheid vind ik ook mooi!” 

Er gaat echt een wereld voor mij open. Ik wist niet dat dit bestond.

Koersen
Sam is heel erg blij dat hij zijn club nu heeft gevonden en is ook van plan om de koersen van de club mee te gaan doen. Hij wil komend jaar in de categorie ID-Cycling in België en mogelijk ook in Nederland koersen gaan rijden.  “Er gaat echt een wereld voor mij open. Ik wist niet dat dit bestond. Ik trainde drie keer per week met een groep en daar zeiden ze al: is koersen niks voor jou? Ik dacht dat het vast te hard zou gaan voor mij.” 

Snelheid
Hij merkt nu ook een duidelijk verschil met de andere sporten die hij hiervoor heeft gedaan. “Hier ben je meer met snelheid bezig. “Andere sporten waren meer teamsport en dit is vooral individueel en heel veel zelf trainen. Toen kon ik niet lange stukken lopen en nu wel. Dit is voor mij wel meer een uitdaging en het past ook meer bij de fase van mijn leven.” 

Paralympics
Behalve de trainingen bij zijn nieuwe wielerclub gaat Sam ook naar de Open Trainingen van de KNWU op Papendal en straks in de wintermaanden op de wielerbaan van Apeldoorn. “Ik zit daar in de C1 klasse en train daar voor een mogelijke classificatie voor de Nationale Talentselectie of zelfs de Paralympics in de toekomst.” 

Wil jij net als Sam ook een leuke sportclub vinden waar je je energie helemaal in kwijt kunt? Kijk dan eens in de Sportzoeker naar het aanbod bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: