Direct door naar content

Wielrennen met een beperking

Nederland is een fietsland. Van kleins af aan leren kinderen al fietsen. Er zijn vele vormen van fietsen, en dat maakt het een hele geschikte sport voor uiteenlopende beperkingen. Bij wielrennen draait het om snelheid, voor deze sport worden daarom dan ook speciale racefietsen gebruikt. Dit zijn zeer lichte fietsen met hele dunne wielen en veel versnellingen. Wielrennen kun je ook zeker met een beperking, racefietsen zijn er in allerlei maten en vormen en daarom is er voor bijna iedereen wel een geschikte sport. Er bestaan vijf verschillende onderdelen binnen het aangepaste wielrennen: handbiken, cycling, tandem, tri-cycling en ID-cycling.

Als handbiker rijd liggend, knielend of zittend je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Vooral sporters die in een rolstoel zitten vinden hun weg naar het handbiken. Tandemfietsen is bij uitstek geschikt voor sporters met een visuele beperking. De tandem is een voertuig voor twee fietsers, waarbij de renners dezelfde houding aannemen als op een traditionele wielrenfiets. In tandemwedstrijden probeer je dan ook als duo de tegenstander te verslaan. De voorste renner noem je ‘piloot’, want hij of zij bestuurt het voorwiel. De achterste renner heet een ‘stoker’. Dit is de renner die doorgaans een visuele beperking heeft.

Bij tri-cycling fiets je op een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Het voorwiel is bestuurbaar. De achterwielen worden aangedreven door een systeem bestaande uit pedalen en een ketting. Tri-cycling is vooral geschikt als je door je beperking niet zelf in evenwicht kunt blijven. ID-cycling kan op elk van de bovenstaande fietsen en is er voor sporters met een verstandelijke beperking. Er zijn veel wielerverenigingen in Nederland waar je kennis kunt maken met wielrennen. Ga gerust een keer kijken en proberen of het wat voor jou is! Het leuke van deze sport is dat je het in verenigingsverband kunt doen en zo andere sporters tegenkomt, maar je kunt ook lekker vanuit huis op de fiets stappen en de omgeving verkennen.

Kijk hieronder voor alle mogelijkheden om te wielrennen bij jou in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw regio.

VIND UNIEKE SPORTAANBIEDERS VOOR WIELRENNEN

Koninklijke Nederlandse Wieler Unie

Als sporter met een beperking ben je bij de KNWU aan het goede adres. Para-cycling omvat namelijk alle wielerdisciplines voor renners met een handicap. De KNWU streeft ernaar om para-cycling voor zoveel mogelijk mensen met een beperking toegankelijk te maken en deze discipline volwaardig te integreren binnen de wielersport.

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×