Direct door naar content
Ben jij klaar voor een ijskoude duik? afbeelding nieuwsbericht

Ben jij klaar voor een ijskoude duik?

24 februari 2020

Wat denk jij als je in de winter een meertje ziet met een dun laagje ijs erop? Zeg je dan “BRRRRR” of trek je je kleren uit en stap je in het water voor een verfrissende duik? Die tweede optie lijkt op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk, maar mensen die vaker een ijsduik namen zeggen dat het goed voor je gezondheid is. Het zou zelfs verslavend kunnen zijn. 

Bij ijsduiken, ijszwemmen of winterzwemmen, hoe je het ook wil noemen, gaat het erom dat je kopje onder gaat in ijskoud water zonder beschermende kleding als een wetsuit. De tijd dat je in het koude water ligt, verschilt tussen die vormen wel. Bij een duik ga je er even kort in, maar voor ijszwemmers gaat het om hele tochten in het koude water af te leggen. 

Kijk hier naar een voorbeeld: 

Wim Hoff-methode
Als je even op internet zoekt naar ijszwemmen zul je snel veel informatie vinden en allerlei mensen die laten zien hoe zij het aanpakken en vooral hoe energiek ze uit het water komen. De Wim Hoff-methode is daarbij de bekendste. Deze Nederlander die ook wel bekend is als The Iceman is een ervaren ijszwemmer die daar ook allerlei workshops over geeft. 

Ademhaling
In workshops van Wim Hoff gaat het altijd eerst over je ademhaling. Voor je in het koude water stapt moet je ademhaling stabiel zijn. Het is vooral zaak dat je rustig blijft en dat jezelf niet gek maakt. Blijven door ademen is het belangrijkste. Voor je in het water stapt bepaal je waar je heen gaat: tot welk punt in het meertje of de zee ga je? Bedenk vooraf hoe lang je er in gaat, of je kopje onder gaat of niet en hoe je er weer uit komt. Dat plan moet je in je hoofd hebben. 

Handdoek klaar
Het is ook handig om alvast je kleren en een handdoek klaar te leggen zodat je direct de warmte op kunt zoeken. Probeer ook altijd iemand mee te krijgen die met je mee het water in gaat of die op de kant blijft, want helemaal zonder risico is winterzwemmen natuurlijk niet. 

Koud douchen
Als je uit het water komt zul je behalve de kou ook een energiek gevoel krijgen van de tinteling. Zo’n korte duik in ijskoud water stimuleert namelijk je bloedcirculatie. Dit zelfde effect kun je trouwens ook thuis krijgen door koud af te douchen. Dan zet je voor je uit de douche gaat de warme kraan uit en laat je het koude water over je heen klateren. Lekker fris! Zo kun je jezelf ook trainen om beter tegen de kou bestand te zijn. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: