Direct door naar content
Bij Breda Crossfit hoort iedereen erbij afbeelding nieuwsbericht

Bij Breda Crossfit hoort iedereen erbij

02 maart 2020

Waarschijnlijk denk jij bij Crossfit vooral aan opgepompte spierbundels, zware oefeningen en veel zweten. Maar eigenlijk gaat crossfit vooral om je dagelijkse fitheid te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld je boodschappentas makkelijk kunt dragen. Dat maakt het volgens Mickey Hinoke van Breda Crossfit juist ook geschikt voor allerlei soorten beperkingen. In zijn box kun je daarom ook een warm welkom van hem verwachten. “Samen komen we er wel uit hoe je de oefeningen kunt doen op jouw manier.” 

Mickey kwam op het idee om Crossfit aan te bieden voor sporters met een beperking door zijn achtergrond als jongerenwerker. “Ik heb veel ervaring met jongeren met een licht verstandelijke beperking.” In de crossfit-scene heeft hij ook veel sporters met een fysieke beperking gezien. Vooral in Amerika heeft hij veel oud-militairen gezien die bijvoorbeeld met één been zijn gaan crossfitten. “Dat heeft mij ook altijd geïnspireerd om zo laagdrempelig mogelijk te willen zijn voor iedereen met een beperking.” 

Dagelijkse fitheid
Crossfit is volgens Mickey ook heel geschikt als je een beperking hebt, omdat je daar je dagelijkse fitheit mee traint. In crossfit zitten namelijk drie fitnessvormen gecombineerd: gymnastiek, uithouding en kracht. “In het dagelijks leven heb je die drie ook nodig. Als je iets uit je keukenkastje moet halen heb je ook lenigheid nodig, maar ook de kracht om je boodschappentas te dragen. En conditie om dingen vol te houden, want het leven is niet altijd even makkelijk. Dus je leert ook door te pakken. We richten onze workout zo in dat je op die drie gebieden een verbeterde versie van jezelf kunt worden.”

Denken in mogelijkheiden 
Dat kan ook als je in een rolstoel zit. Staat op het programma touwtjespringen dan weet Mickey wel een oefening op om precies hetzelfde effect mee te bereiken. “We hebben speciale touwtjes waarmee je dezelfde bewegingsuitslag van je armen kunt trainen. We kijken dus steeds wat het doel van de oefening is en dat passen we. We kijken altijd naar je mogelijkheden in plaats van naar je beperking.”

Mickey vindt het daarbij belangrijk om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke oefening te blijven. “Dan krijg je niet het gevoel dat anderen het echte werk doen en jij niet. Jij doet dezelfde oefening alleen op jouw niveau.”

Drempel
Eerder heeft Mickey al gemerkt dat sporters met een beperking toch een drempel voelen bij crossfit. “Ze denken dan: ik kan toch niet in de lucht hangen als ik niet eens uit mijn rolstoel kan. Als je ziet dat we een optrekrek op hoogte van de rolstoel kunnen afstellen dan ga je de mogelijkheden zien. Dan ben je in eens je trek en duwkracht aan het oefenen, waar je ook gebaat bij bent bij je dagelijks leven.” 

'Ohana'
Hij kan daarom niet vaak genoeg zeggen dat iedereen welkom is bij hem. “Het is ons doel om je te laten ervaren dat je erbij hoort. We horen er allemaal bij. Wij gebruiken daar het Hawaïaanse woord ‘Ohana’ uit de tekenfilm Lilo & Stitch. Dat staat voor familie en vooral voor: niemand blijft achter. Door ons warme onthaal hoor je er al bij.” 

Bij Breda Crossfit heeft Mickey nu al verschillende jongeren met een licht verstandelijke beperking die gewoon tussen iedereen meesporten. “Je ziet dan dat we allemaal mensen zijn en dat we allemaal bezig zijn om elke dat iets fitter te worden.”  

Ben je ook benieuwd naar Crossfit mogelijkheden bij jou in de buurt. Kijk dan in de sportzoeker.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: