Direct door naar content
Jonty zwemt in ijskoud water met één been afbeelding nieuwsbericht

Jonty zwemt in ijskoud water met één been

09 maart 2020

De meeste mensen zullen in de winter niet snel in een meertje of rivier van 5 graden celsius springen. De Brit Jonty Warneken laat zich niet stoppen door een beetje koud water. Dat ijszwemmen doet hij ook nog eens met maar één been. Hij was daarmee een paar jaar terug de eerste zwemmer met een beperking die een mile in ijswater had gezwommen. 

Toen Jonty Warneken 22 was kwam hij met zijn oude sportauto tegen een bom aan. Door dat zware ongeluk moest zijn linkerbeen worden geamputeerd en was zijn rechterenkel gebroken. Hij moest daarna zes maanden in het ziekenhuis blijven om te wennen aan het leven met zijn geamputeerde been. Toch was al snel duidelijk dat hij zich daar niet door liet stoppen. 

Hij grijpt elke kans aan om nieuwe avonturen aan te gaan. Mensen om hem heen hebben vaak ook niet door dat hij een beperking heeft, totdat hij vlak voor het zwemmen zijn prothesebeen uitdoet. 

Eerste 'Ice Miler'
Het ijszwemmen was zo’n avontuur wat hij graag aanging. Jonty ontdekte dat dankzij zijn zwemcoach in Yorkshire. Zij dacht namelijk dat de zwemmer wel een ‘Ice Mile’ kon zwemmen. Hierbij zwem je een afstand van een mijl (1,6 km) in water dat + 5 graden of kouder is. “Toen we erachter kwamen dat nog niet eerder iemand met een beperking een Ice Mile had gezwommen, besloot ik dat ik de eerste zou worden.” 

Verslaving
Na die eerste keer heeft hij nog veel vaker in koud water gezwommen. Het werd zo echt een verslaving. Hoewel hij al erg ervaren is, blijft het starten in het koude water altijd nog lastig. “Het is voor zover ik weet de enige sport waarbij de pijn voordat je daadwerkelijk begint het hevigst is. De pijn van de eerste kou is gewoon intens. Als je eenmaal bezig bent kom je in een bubbel. Die pijn is veel beter mee om te gaan”, vertelt hij in een tv-interview.

80 kg afgevallen
Door zijn ongeluk heeft hij in zijn hoofd en zijn enkel nog altijd ijzeren pinnen zitten. “Dat is eigenlijk het enige wat zorgt dat ik tijdens het zwemmen lijdt. Al het andere is goed te doen, maar de pijn in mijn enkel en hoofd is lastig”, zegt hij met een lach. Afgelopen jaar verloor hij door een operatie maar liefst 80 kilo, waardoor hij zijn nieuwe lichaam ook moet laten wennen aan de kou in het water. 

In de natuur
Jonty kijkt vooral naar de positieve kanten van het ijszwemmen. “Het is een fysieke uitdaging om in koud water te zwemmen, we zijn graag buiten in de natuur en er is heel veel kameraadschap onder de ijszwemmers. Het is echt een leuke groep om onderdeel van te zijn.”

Wil jij meer weten over ijszwemmen? Lees dan ook dit artikel. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: