Direct door naar content
Krijg jij al zin om te schaatsen? afbeelding nieuwsbericht

Krijg jij al zin om te schaatsen?

30 november 2020

Heb jij afgelopen weekend ook naar het NK Sprint in Thialf gekeken op tv? En krijg je nu ook zin om lekker te gaan schaatsen? Deze oer-Hollandse sport kun je ook beoefenen als je een beperking hebt. Als je nog niet zo zeker bent op de ijzers, kun je ook op de vele overdekte banen in Nederland schaatsles krijgen. Mocht je denken dat met jouw beperking schaatsen niet mogelijk is, dan zijn er nog allerlei andere opties om toch over het ijs te glijden. 

Schaatsen is echt een Nederlandse sport. Dat kun je zien aan het hoge niveau op een toernooi als het NK Sprint en natuurlijk aan de vele olympische medailles die schaatsers als Sven Kramer en Ireen Wüst hebben behaald. Dat wij een schaatsland zijn kun je het beste zien als het een beetje heeft gevroren. Zodra de sloten en plassen dicht liggen wil iedereen het ijs op. 

Schaatsbanen zijn open!

Hoewel het dit weekend al licht gevroren heeft, is het nog niet zo koud dat je op natuurijs kunt gaan schaatsen. Gelukkig hebben we in Nederland veel schaatsbanen die nu ook met de coronamaatregelen open zijn. Het is wel zo dat maar dertig mensen tegelijk de baan op mogen. Op die banen zijn veel schaatsverenigingen actief, waar jij met extra begeleiding kunt leren schaatsen. Kijk hier voor een overzicht van de verenigingen bij jou in de buurt. 

Schaatsstoel

Kun jij door bijvoorbeeld een prothese of een dwarsleasie niet staan? Ook dan kun je op een andere manier het ijs onder je horen kraken en zoeven. Studenten van de Haagse Hogeschool hebben bijvoorbeeld een speciale schaatsstoel ontworpen waarmee kinderen met een beperking rondjes over de schaatsbaan kunnen maken. Dit schaatshulpmiddel lijkt een beetje op een racerunner, met als verschil dat je hiermee niet zelf beweegt. Iemand anders duwt je namelijk vooruit. 

Icehandbike

Ad Aarts bedacht na een zwaar ongeval een manier waarop hij zichzelf wel kan voortbewegen op het ijs. Hij bouwde een handbike om tot icehandbike en daarmee reed hij meerdere keren mee met de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Die Icehandbike heeft voor Ad veel betekend en gebracht, vertelde hij in een eerder interview. “Ik kon weer op eigen kracht terug op het natuurijs. Als je natuurijsschaatser bent dan wil je een beetje tussen het riet zitten en laag bij het ijs zijn. Dat is fantastisch. Dat heb ik toch weer terug kunnen vinden met de icenhandbike.” Lees het hele interview hier terug. 

Wil je meer weten over schaatsen met een beperking? Ga dan naar deze pagina voor alle informatie en een schaatsclub bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: