Direct door naar content
Een rolstoel bedienen met je ogen?  afbeelding nieuwsbericht

Een rolstoel bedienen met je ogen?

27 december 2020

Heb jij al eens van de Cybathlon gehoord? Nee, dat is geen buitenaards figuur uit Star Trek of Star Wars. Het is een competitie waar mensen met een beperking alledaagse taken moeten verrichten met behulp van de laatste technologie. Dit is het strijdtoneel van teams van wetenschappers, maar het is zeker niet voor de fun. De robotpakken en rolstoelen die voor de Cybathlon worden ontwikkeld zijn namelijk bedoeld om in de toekomst beschikbaar te worden voor iedereen met een beperking

De eerste Cybathlon werd in 2016 georganiseerd in Zürich. Hoewel het een competitie is voor teams uit de hele wereld, is het geen sportwedstrijd. De Cybathlon heeft namelijk vanaf het begin een veel hoger doel gehad, legt Annegret Kern van de Zwitserse organisatie uit. “We gebruiken de competitie om technologie verder te ontwikkelen en om te laten zien wat er nodig is voor mensen met een beperking. Op deze manier willen inclusie stimuleren.” 

Goud voor Nederlands team

Afgelopen jaar kon de Cybathlon door het coronavirus niet doorgaan, maar de organisatie draaide met alle beschikbare moderne technologie de handen niet om voor een alternatief. Vijftig teams deden namelijk op hun thuisbasis mee aan de competitie die via een stream wereldwijd waren te volgen. De Cybathlon kende dit jaar ook een Nederlandse winnaar: het Pulse Racing team van de VU Amsterdam won goud. Handbiker Sander Koomen zette de snelste tijd neer in een categorie waarbij de spieren worden gestimuleerd met stroomstootjes. 

Rolstoel op oogbeweging

De Cybathlon is zoals gezegd ook de plek waar allerlei moderne technologie voor mensen met een beperking het levenslicht ziet. Eerder kon je daar bijvoorbeeld al de opkomst van de Exoskeletten zien, waar een team van de TU Delft ook aan werkte met het March-project.

De absolute eyecatcher van afgelopen jaar was de A.EYE.Drive rolstoel. Deze semi-zelfrijdende rolstoel wordt bestuurd door de oogbewegingen van de gebruiker! Paul Moore, die al veertig jaar een dwarslaesie heeft, deed met een team van wetenschappers uit Londen mee aan de Cybathlon in deze hightech rolstoel. “Dat ik nu een ruimte in kan kijken en mijn rolstoel zo die kant op kan sturen door met mijn ogen te knipperen naar het computersysteem, is natuurlijk een geweldig voordeel voor mensen met een beperking.”

Bekijk hier nog een kort filmpje met de hoogtepunten van de Cybathlon:

Bron: CNN.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: