Direct door naar content
Rolstoel van de toekomst maakt alles makkelijker afbeelding nieuwsbericht

Rolstoel van de toekomst maakt alles makkelijker

20 januari 2021

Op het eerste gezicht lijkt het een gewone rolstoel in een modern jasje, maar de ‘Phoenix i’ is allesbehalve gewoon. Deze ultralichte rolstoel zit bomvol slimme technologie die bedoeld is om het leven van een rolstoelgebruiker gemakkelijker te maken. Deze innovatie won een wereldwijde wedstrijd voor oplossingen voor mensen met verlamming aan de benen en mag daarom gerust gezien worden als de rolstoel van de toekomst. 

Laten we eens even goed inzoomen op deze bijzondere rolstoel. De ‘Phoenix i’ heeft om te beginnen een ultralicht frame gemaakt van koolstofvezel. Dat is hetzelfde lichte materiaal wat in snelle racefietsen en formule-1 auto’s wordt gebruikt. De rolstoel is verder uitgerust met een slim besturingssysteem dat automatisch het zwaartepunt kan aanpassen. Als je teveel voorover of achterover leunt dan corrigeert de stoel dit. Dat zorgt dat de rolstoel stabiel is en je kunt er ook gemakkelijker mee manoeuvreren. 

Minder inspanning nodig

Zelfs aan de kleine voorwielen is gedacht bij het ontwerp. Deze worden ondersteund met een motortje waardoor ze trillingen beter opvangen. Daardoor zijn hobbels minder pijnlijk en hoef je ook minder inspanning te leveren met je armen om vooruit te gaan. Een elektronisch remsysteem houdt in de gaten dat je niet te hard gaat als je bijvoorbeeld heuvelafwaarts gaat en past de snelheid daarop aan. In deze video legt bedenker Andrew de technologie verder uit:

Wedstrijd

Deze rolstoel van de toekomst lijkt nog ver weg, maar doordat de ontwerpers de Toyota Mobility Unlimited Challenge hebben gewonnen is die toekomst toch een stuk dichterbij gekomen. Bij deze wedstrijd liet de Phoenix 80 deelnemers uit 28 landen achter zich. Onder de finalisten zaten ook compleet andere oplossingen dan rolstoelen, bijvoorbeeld een deelvoertuig waar je rolstoel in kan. We schreven over deze en andere toekomstoplossingen al eerder. 

Eenvoudiger en veiliger

Andrew Slorance van Phoenix Instinct vindt het natuurlijk geweldig nieuws dat hij de wedstrijd heeft gewonnen. “De rolstoel zoals we die nu kennen, is al decennialang ongewijzigd. Met de investeringen die we dankzij de challenge konden maken, konden we slimme technologie ontwikkelen die het leven van rolstoelgebruikers eenvoudiger en veiliger maakt. En met het nu gewonnen prijzengeld kunnen we de Phoenix i verder ontwikkelen en naar de consument brengen.”

Bron: Toyota.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: