Direct door naar content
Zwemmen met beperking blijft populaire sport afbeelding nieuwsbericht

Zwemmen met beperking blijft populaire sport

25 januari 2021

Op dit moment zijn de binnenzwembaden nog gesloten, maar jij kunt vast niet wachten tot je weer baantjes kunt trekken. Dat is niet zo vreemd want onder kinderen en volwassenen met een lichamelijk beperking staat zwemmen in de top-3 van populairste sporten. 

Dit blijkt uit een onderzoek naar behoeftes onder mensen met een beperking dat Mulier Instituut uitvoerde in opdracht van Fonds Gehandicaptensport. Bij dit onderzoek is vooral gekeken naar de voordelen en belemmeringen bij sport. De twee grootste voordelen die anderen met een beperking noemen om te gaan sporten zijn het verbeteren van conditie en sociale contacten. 

Zwemmen na amputatie

Zwemmen is daar natuurlijk een hele geschikte sport voor, want in het water ben je gewichtloos. Dat geeft een heerlijk vrij gevoel in het water. Je hebt daardoor misschien ook even niet door dat je een lichamelijk beperking hebt en ondertussen ben je wel allerlei spieren aan het trainen. Na een beenamputatie wordt zwemmen zelfs aangeraden in het revalidatieproces omdat je de spieren die je nodig hebt bij het opnieuw leren lopen met een prothese sterker maakt. 

Blind zwemmen

Ook als je blind of slechtziend bent is zwemmen een geschikte sport. Als je nog een beetje zicht hebt kun je bijvoorbeeld de donkere zwarte lijn op de bodem van elke baan gebruiken om te oriënteren. Het komt er in ieder geval op aan dat je veel oefent op recht zwemmen. Wedstrijdzwemmers gebruiken bij het keren ook nog een handigheidje: een trainer geeft een kleine tik met een stok op je voorhoofd om aan te geven dat je bijna bij de kant bent. Lees hier meer tips voor zwemmers met een visuele beperking. 

Doof en zwemmen

Ben je doof of slechthorend? Dan kun je ook prima zwemles krijgen of lekker baantjes trekken. Je moet dan wel bedenken dat je gehoorapparaat in het water niet in kunt houden. Voor het volgen van de instructies is het daarom belangrijk dat je een instructeur of trainer hebt die gebarentaal kent. In Nederland kennen we verschillende zwemscholen en zwemverenigingen die hier goed mee om kunnen gaan.

Buitenbaden open

Sta jij te trappelen om weer in het water te plonsen? De binnenzwembaden zijn nu helaas gesloten, maar op een aantal plekken zijn de (verwarmde) buitenbaden wel open. Zo zijn het  De Mirandabad in Amsterdam, het Noorderparkbad in Amsterdam, Zwembad De Hoorn in Alpen aan den Rijn, het aquacentrum in Den Helder en zwembad Kemenade in Dronten al geopend. 

Vind je het buiten toch wat koud nu om in het weliswaar verwarmde water te gaan zwemmen? Dan moet je nog heel even wachten tot je weer in de binnenbaden terecht kunt. Tegen die tijd zullen we hier ook een overzicht met je delen van de meest toegankelijke zwembaden van Nederland. 

Ga nu voor meer informatie over zwemmen met een beperking naar deze pagina

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: