Direct door naar content
Zwemmen met een visuele beperking, hoe werkt dat? afbeelding nieuwsbericht

Zwemmen met een visuele beperking, hoe werkt dat?

27 mei 2018

Zou jij ondanks je visuele beperking ook wel eens willen zwemmen? Natuurlijk kun jij ook gewoon baantjes trekken! We geven je een aantal tips hoe je dat kunt aanpakken.

De meeste zwembaden in Nederland zijn zo ingericht dat jij daar zonder problemen je weg naar het water kunt vinden. De route vanaf de ingang naar de kleedkamer tot aan de zwemzaal is vaak goed aangegeven waarbij je gebruik kunt maken van leuningen en gidslijnen op de vloer. Als je slechtziend bent kun je op de bordjes afgaan waar duidelijke tekst en pictogrammen op moeten staan. Is het zwembad bij jou in de buurt niet zo toegankelijk voor jou? Laat het ons dan weten met een beoordeling van de accommodatie. 

Voordat je in het water plonst is het goed om bij de badmeester even aan te geven wat jouw beperking is. Met een beetje geluk geeft hij je dan nog een eigen baan ook. Dat is voor jou wel zo handig, want dan bots je niet tegen andere zwemmers op.

Wendelien Faber geeft in een vlog een paar handige trucs. Wendelien is slechtziend, maar dat weerhoudt haar er niet van fanatiek te zwemmen. Ze zwom eerder al wedstrijden op hoog niveau en zwemt nu nog altijd recreatief, omdat ze het zo leuk vindt. Wendelien bewijst dat zwemmen heel goed te doen is met een visuele beperking. Ze geeft drie belangrijke zwemtips:

1. Gebruik de lijn
De eerste tip van Wendelien is dat je de lijnen kunt gebruiken om langs te zwemmen. Dat zijn die lijnen met bolletjes eraan om de verschillende banen af te bakenen. Door die lijn te volgen kun je recht blijven zwemmen.

2. Oefenen op recht zwemmen
Voor jou is dat recht zwemmen extra belangrijk, maar ook extra moeilijk. Daar kun je volgens Wendelien goed op trainen. "Het is belangrijk om goed recht voor je schouders in te steken. Leg daarom maar eens één arm recht voor je en ga dan met je andere arm steeds zwemmen, zodat je voelt dat je recht kunt zwemmen." Ze heeft daar ook nog een andere tip voor: "Laat iemand het je voordoen door je hand te pakken zodat je kunt voelen hoe je de techniek goed kunt doen."

3. Een vishengel met een bolletje
De muur aan het einde van de baan wil je natuurlijk liever niet raken. "Dat doet best wel zeer", zegt Wendelien. Hoe zorg je dat je niet tegen de kant botst? Daar heb je een trainer, begeleider of trainingsmaatje voor nodig, legt Wendelien uit. "Als je een vishengel pakt en je maakt daar een zacht bolletje op dan kan jouw trainer daarmee een tikje op je hoofd of schouder geven." Op die manier weet je dat je bijna bij de kant bent om aan te tikken.

Daar worden trouwens tegenwoordig ook allerlei gave oplossingen voor bedacht. Zo heeft Samsung al een speciale badmuts ontwikkeld voor Spaanse blinde topzwemmers. Als de zwemmer bijna bij de kant is geeft een trainer via een smartwatch of app op een telefoon een signaal door naar de badmuts. De zwemmer voelt dan een trilling en weet dat hij kan keren. Handig toch! Deze badmuts is nog in ontwikkeling, maar wie weet komen dit soort hulpmiddelen binnenkort ook voor jou beschikbaar.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: