Direct door naar content
Rixt van der Horst wint vier keer goud! afbeelding nieuwsbericht

Rixt van der Horst wint vier keer goud!

01 maart 2021

Amazone Rixt van der Horst heeft afgelopen weekend laten zien dat ze goed op weg is naar de Paralympische Spelen van Tokio. Bij een landenwedstrijd in Qatar behaalde ze vier gouden medailles met haar paard Findsley NOP. Daarmee leverde ze ook een belangrijke bijdrage aan een zege van het Nederlands para-dressuurteam in het landentoernooi. 

De wedstrijd in Qatar was de eerste wedstrijd in acht maanden voor Rixt en haar merrie. Ze had nog wel getwijfeld of ze de reis zou maken gaan. “Ik zit best wel in de risicogroep. Maar met het oog op de Paralympische Spelen in Tokio vond ik toch belangrijk om te gaan. Ik ben blij dat ik het heb doorgezet.” Vooral op de kur op muziek had Rixt het beste in haar paard naar boven gehaald, want ze behaalde daar een score van 80.7. Dat was voor haar ook nog eens een persoonlijk record. “Ik ben superblij!” 

Vrijheid

Rixt had bij de geboorte een zuurstofgebrek, waardoor ze spastische diplegie heeft. Dat betekent in haar geval dat haar spieren veel stijver zijn en dat ze lastiger kan lopen. In paardrijden heeft zij lang geleden al haar ideale sport gevonden. Op het moment dat zij op een paard stapt geeft haar dat een gevoel van vrijheid. “Jouw paard zijn jouw benen en jij geeft met jouw mogelijkheden richting aan een paard. En dat een paard van 700 kilo naar jou luistert is gewoon speciaal”, zegt ze in een video van TeamNL. Zij heeft het idee dat een paard ook merkt dat er een ruiter met een beperking op hen zit. “Dat voelen ze toch aan. Ik zou ook op zich wel altijd op een paard willen zitten in plaats van in een rolstoel”, zegt ze lachend. 

"Ik zou ook op zich wel altijd op een paard willen zitten in plaats van in een rolstoel"

Rixt van der Horst

Lekker ontspannen

Dat speciale gevoel waar Rixt het hier over heeft kun jij ook ervaren. Je hoeft natuurlijk helemaal niet gelijk aan wedstrijden te denken. Je kunt ook heerlijk ontspannen met een paard rondjes in de manege maken of lekker draven door de bossen. Daarmee ben je op een hele andere manier actief dan in je dagelijks leven. Rixt laat zien dat het ook met een beperking mogelijk is om een paard onder controle te krijgen. 

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de paardrijden overzichtspagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: