Direct door naar content
Dave Kengen: “Karate heeft mijn leven veranderd” afbeelding nieuwsbericht

Dave Kengen: “Karate heeft mijn leven veranderd”

04 maart 2021

Voor Dave Kengen (20) betekent sport eigenlijk alles. “Als je het woord ‘sport’ hoort dan hoor je ‘Dave’ en als je ‘Dave’ hoort dan hoor je het woord ‘sport’. Het hangt zo samen.” In de sporten karate en biljarten heeft hij internationaal allerlei prijzen binnengehaald, maar het sporten geeft hem vooral veel energie. Hij is ervan overtuigd dat dat positieve gevoel van sport voor iedereen met een beperking is weggelegd.

Dave is geboren met het zeldzame TAR-syndroom waardoor bepaalde botten missen of anders zijn gegroeid. Bij hem is het zo dat hij zijn onder- en bovenarm mist en dat zijn handen aan zijn schouders zitten. Verder staat zijn linkervoet in een hoek van negentig graden. Hij zit hierdoor in een rolstoel, maar hij denkt totaal niet in beperkingen. “Ik kijk naar het grote stuk wat ik wel kan in plaats van naar wat ik niet kan.” 

Zo heeft hij daar met het sporten al van jongs af aan naar gekeken. Toen hij zes jaar oud was maakte hij per toeval kennis met karate bij een sportdag voor sport met een beperking. “Ik heb daar zitten kijken en die docent kwam naar mij toe en vroeg of ik niet eens mee wilde doen. Zo ben ik laagdrempelig begonnen en daarna vroegen ze gelijk of ik ook een keer een les mee wilde doen. Zo was ik de eerste met een beperking in dat team.” 

Meer zelfvertrouwen

Hij merkte gelijk dat karate iets voor hem was. “Ik kon daar mijn energie in kwijt en het was iets wat ik uit de rolstoel kon doen. Ik zit vooral in mijn rolstoel en dan beweeg je toch minder.” Behalve het fysieke aspect heeft karate hem nog veel gebracht. “Ik denk dat karate mijn leven heeft veranderd. Het heeft mij fysiek natuurlijk veranderd, maar ik heb er ook meer zelfvertrouwen van gekregen. Als je in een rolstoel zit dan is dat toch een beetje minder. Nadat ik een jaar karate deed was dat zelfvertrouwen al een stuk groter geworden.”

"Ik denk dat voor iedereen met een beperking wel een vorm van sport of bewegen is te vinden die je kunt doen"

 Dave Kengen

Tussen valide sporters

Dave deed altijd al wedstrijden, maar dan was dat meestal tussen valide karetaka’s. Sinds hij vijf jaar geleden zich bij een andere club heeft aangesloten heeft hij ook de stap naar het internationale para-karate kunnen maken. “Dat was ook zoals ik mij het beste voelde bij het sporten: gewoon iedereen met een beperking tegen elkaar.” Bij zijn club traint hij tussen valide kareteka’s en dat is voor Dave de normaalste zaak van de wereld. “Ik denk dat het heel uniek is, maar ik denk ook dat het zo hoort. Eigenlijk zou het zo moeten dat iedereen samen moet kunnen sporten. Het voordeel daarvan vind ik dat je geen uitzondering op de regel bent. Ik word zo behandeld als iedereen.” 

Dave Kengen aan het poolen

Poolen

Ondertussen is Dave meervoudig wereldkampioen karate, maar ook in zijn andere sport poolen heeft hij al mooie prestaties neergezet. Met die sport begon hij nog eerder dan met karate. “Dat heb ik ontdekt toen ik drie jaar oud was. Mijn vader zette mij gewoon op het biljart neer en hij zei ‘kijk maar’. Dat ging spelenderwijs. In het begin had mijn vader een halve keu gemaakt. Later kwam ik iemand tegen die weer connecties had en zo speelde ik bij het Nederlands team en stond ik op het EK!” 

Proberen!

Het fanatiek sporten past helemaal bij Dave, toch snapt hij ook dat niet iedereen met een beperking gelijk aan topsport denkt. “Het hoeft allemaal niet zo gek en ambitieus zoals Fleur Jong, Jetze Plat en ik met onze sport bezig zijn. Het lijkt soms alsof sport altijd over veel trainen en medailles winnen gaat, maar dat hoeft helemaal niet. Het is vooral belangrijk dat je lekker actief bezig bent. Ik denk dat voor iedereen met een beperking wel een vorm van sport of bewegen is te vinden die je kunt doen.” 

Zijn belangrijkste advies is daarom om gewoon iets te proberen. “Zoek mensen op die je sportadvies kunnen geven of je kunnen informeren. Wees vooral niet bang om de fout in te gaan. Het kan dat een sport toch niet helemaal past, maar dan heb je het wel geprobeerd. Andersom kan ook, want misschien denk je wel: waarom heb ik dit niet jaren eerder geprobeerd?”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: