Direct door naar content
“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier” afbeelding nieuwsbericht

“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier”

19 oktober 2021

Corrine en Ingrid uit Maassluis zijn sinds een jaar fanatiek met rolstoelhandbal bezig. Ze begonnen met de sportrolstoelen van de club, maar met die universele rolstoelen konden ze eigenlijk niet echt meer uit de voeten. Sportconsulent Monica van Houwelingen ging daarom voor de handbaldames op onderzoek uit voor een sportrolstoel op maat. Dat bleek niet eenvoudig. Uniek Sporten Hulpmiddelen bleek daarom een welkome uitkomst.

Corrine heeft een licht verstandelijke beperking en woont zelfstandig in een woonvoorziening in Maassluis. Ze heeft vroeger aan korfbal gedaan, maar doordat ze sinds een paar jaar versleten knieën heeft, werd het sporten moeilijker voor haar. Tijdens een aangepast sporten dag maakte Corrine kennis met verschillende sporten waaronder rolstoelhandbal. Daar werd ze gelijk enthousiast van, zag ook haar persoonlijk begeleider Noëmi de Jong. “Ik dacht toen ook: dat is wel wat ze leuk vindt. Met haar knie is dat ook handig in een rolstoel.”

Handballen perfecte match

Toen ze het handballen ging proberen, bleek het gelijk een perfecte match. “Ze heeft er veel plezier aan”, zegt Noëmi. “Je merkt dat ze er naar uitkijkt en dat ze een zinvolle avond heeft. Als ze niet goed in haar vel zit kan ze nog wel eens wat meer afsluiten voor de buitenwereld. Je ziet dat door het sporten echt is veranderd. Ze is veel vrolijker.” Corrine nam vervolgens ook Ingrid, die in dezelfde woonvoorziening woont, mee naar het handballen.

“Ik had op een gegeven moment alle loketten van zorgend Nederland gehad, maar het lukte mij niet het voor elkaar te krijgen voor die dames”

Monica van Houwelingen, beweegcoach

Monica van Houwelingen had als beweegcoach Vlaardingen en Maassluis eerder al geholpen bij het vinden van een geschikte sport voor Corrine. Toen na ongeveer een jaar fanatiek handballen de rolstoel van de club niet meer helemaal voldeed, vroeg de trainer of Monica misschien een aanvraag voor een sportrolstoel kon doen voor de twee dames. Zij dook erin, maar kwam er snel achter dat Corrine en Ingrid door hun zorgindicatie in een grijsgebied voor de WMO-regeling vallen. “Ik had op een gegeven moment alle loketten van zorgend Nederland gehad, maar het lukte mij niet het voor elkaar te krijgen voor die dames”, zegt Monica.  

Eerst Uniek Sporten Uitleen

Uniek Sporten Uitleen bleek de ideale oplossing. Via deze service kon Monica al een leenrolstoel regelen die Corrine en Ingrid een halfjaar kunnen gebruiken. “Dan had ik mooi de tijd om nog verder te zoeken naar een oplossing.” Toen ze later las dat Fonds Gehandicaptensport met Uniek Sporten Hulpmiddelen ook het traject van uitleen naar een structureel hulpmiddel wil begeleiden en daar waar nodig kan helpen met het opzetten van een crowdfundingcampagne, zag Monica een uitgelezen kans voor de handbalsters.

Het nieuws dat ze een leenrolstoel kregen werd door Corrine met veel enthousiasme ontvangen, merkte Noëmi. “Dat vond ze echt heel erg leuk. Het is alleen jammer dat ze die door corona pas één keer heeft kunnen gebruiken. Ik heb wel aan haar gevraagd of ze hem in haar kamer even kon passen om te kijken of de stoel wel goed zit. Zij gaf zelf aan dat het fijn zit en dat het lekkerder is met remmen en bochten maken.” Het is volgens de begeleider voor Corrine extra fijn dat ze nu een eigen rolstoel heeft. “Deze is echt van haar. Dat is voor haar wel belangrijk. Anders heb je steeds een andere rolstoel en daar komt ook wat meer stress bij kijken, als ik mij in haar verplaats.”

Blij met Uniek Sporten Hulpmiddelen

Volgens Monica leveren sporthulpmiddelen voor sporters met een beperking vooral meer comfort en ondersteuning bij het sporten. “Sport moet ontspanning geven en als jij een hulpmiddel hebt wat knelt of niet lekker zit dan ben je meer bezig om je lichaam te corrigeren of in de stoel te blijven. Dat gaat ten koste van het plezier in je sport. Kortom: het valt of staat bij aangepast sport bij goed materiaal.”

Monica en Noëmi zijn daarom erg blij dat met Uniek Sporten Hulpmiddelen een definitief traject wordt ingezet, zodat Corrine en Ingrid straks nog meer kunnen genieten van het rolstoelhandballen. Noëmi: “Ze missen het handballen nu echt.”

👉 Lees hier het verhaal van Erwin die dankzij Uniek Sporten Hulpmiddelen weer mee kan doen met hockey
👉 Lees hier over Sigrid, die samen met sportconsulent Jeroen een racerunner via Uniek Sporten Hulpmiddelen kreeg

 

Ingrid met haar handbalrolstoel     Corrine met haar handbalrolstoel

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: