Direct door naar content
Sanne wil ondanks dwarslaesie de ruimte in afbeelding nieuwsbericht

Sanne wil ondanks dwarslaesie de ruimte in

02 april 2021

Sanne van Schaik (25) had van jongs af aan al de droom om astronaut te worden. Die droom viel twee jaar geleden letterlijk in het water toen zij bij een auto-ongeluk met haar auto in de sloot belandde. Zij hield daar een hoge dwarslaesie aan over. Toch is haar wens om ooit astronaut de ruimte in te gaan een klein beetje dichterbij gekomen. 

Onlangs is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een campagne gestart om nieuwe Europese astronauten te werven. Opvallend daarbij was dat ook mensen met een beperking zich konden melden. “We willen deze droom verwezenlijken”, zei David Parker van ESA. Toen Sanne de woorden ‘beperking’ en ‘ruimte’ las, greep ze meteen haar. “Ik dacht ze hebben het over mij”, zei ze aan tafel bij talkshow BEAU

Rolstoel thuislaten

Haar dwarslaesie heeft haar een extra motivatie gegeven voor die functie. “Ik ben super benieuwd wat mijn lichaam doet in de ruimte en hoe ik daar op reageer als ik zweef. Ik ben ook benieuwd hoe ik mij in de ruimte zou kunnen verplaatsen. Ik kan dan ook mijn rolstoel thuislaten”, zegt ze lachend bij BEAU. 

Kleine kans

Sanne heeft haar kansen op een ruimtereis trouwens gespreid, want ze heeft zich eerder ook bij het dearMoon-project van de miljardairs Yusaku Maezawa Elon Musk, de man achter SpaceX en Tesla. Bij dat project zit Sanne al bij in de tweede selectieronde. Toch denkt ze dat haar kansen bij die selectie als bij ESA klein is, maar van kleine kansen ligt zij duidelijk niet wakker. “De kans dat ik een rolstoel terecht kwam was ook heel klein.” 

"Ik wil laten zien dat de beperking die ik heb, geen beperking hoeft te zijn voor de toekomst"

Sanne van Schaik

Inspiratie voor anderen

Ze hoopt daarom vooral een inspiratie voor anderen te zijn die net zoals zij ineens met een ander lichaam moeten leren leven. "Ik wil laten zien dat de beperking die ik heb, geen beperking hoeft te zijn voor de toekomst." Toen zij zelf in het ziekenhuis belandde dacht ze namelijk zelf niet zo positief over die toekomst. “Ik wil dat iedereen die straks in dat IC-bed komt te liggen mij straks ziet en denkt: het komt goed. Alles is beter voor hen dan de gedachte: dit is het."

Eind volgend jaar weet Sanne of ze bij het team van nieuwe astronauten zit. 

Bron: RTL.nl en NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: