Direct door naar content
Stap net als Kiran Badloe op een surfplank afbeelding nieuwsbericht

Stap net als Kiran Badloe op een surfplank

03 mei 2021

Vorige week werd windsurfer Kiran Badloe voor de derde keer op rij wereldkampioen in de RS:X klasse. Misschien heb je de beelden gezien: met zijn foilboard zweeft hij echt boven het water, zo snel gaat hij! Die snelheid en vooral de vrijheid op het water kun jij ook ervaren. Heel veel watersporten kun je namelijk ook met een beperking doen. 

Het is vandaag misschien nog wat koud om het water op te gaan, maar we zetten alvast wat leuke watersporten met een plank voor je op een rij. Misschien zit er iets voor jou tussen? 

Windsurfen

De sport van Kiran heet dus windsurfen. Met een groot zeil en een plank maak je gebruik van de wind om over het water te scheren. Het aanvoelen van de wind vraagt wel wat techniek en vooral veel oefenen. Dat je windsurfen ook heel goed met een beperking kunt doen bewijst Rob. Hij laat zien dat je ook met één arm kunt surfen:

Met een arm of beenprothese kun je trouwens ook prima leren windsurfen!

Golfsurfen

Bij golfsurfen ga je niet vooruit door de wind maar laat je meenemen door de golven. Als je je plank goed door de golfen weet te sturen kun je heel lang met de golf mee rollen. En dat geeft natuurlijk een enorme kick! Dat gevoel kun je ook met een beperking ervaren, want er bestaan allerlei manieren om zittend, staand of liggend te surfen. Ook met een beenprothese kun je op zoek naar de perfecte golf. Je kunt zelfs leren golfsurfen als je een visuele beperking hebt. Bij surfen word je één met de golven en dat werkt ook rustgevend. Daarmee is golfsurfen ook geschikt als je een verstandelijke beperking of autisme hebt.

Ontdek alle mogelijkheden met surfen

Kitesurfen 

Nog zo’n gave sport: kitesurfen. Dit brengt golfsurfen en windsurfen eigenlijk samen. Hierbij vlieg je over de golven met een vlieger, je kite, en zit je vast aan een kleine plank. In Nederland heeft Willem Hooft al veel gedaan om kitesurfen aangepast te krijgen. Hij was zelf altijd fervent kitesurfer, maar toen hij door een ongeluk een dwarslaesie opliep kon hij zijn hobby niet meer uitvoeren. Dankzij een speciale plank kon hij het gevoel van vrijheid op het water weer terugvinden. Lees hier een interview met hem. 

Suppen

Doe je het liever wat rustiger aan op een plank? Dan is suppen misschien wel jouw sport! Suppen, ook wel 'stand-up-paddlen', is een laagdrempelige watersport waarbij je je voortbeweegt op een groot supboard. Met een speciale suppaddle en de juiste focus en balans toer je heerlijk (staand) over het water. Je traint hierbij ook nog eens je armen en je buikspieren, want je moet continu corrigeren en in balans blijven. 

Wil je meer weten over surfen of ben je op zoek naar een club of aanbieder bij jou in de buurt? Ga dan naar de informatiepagina over surfen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: