Direct door naar content
Krijg de kick van surfen zonder de golf te zien afbeelding nieuwsbericht

Krijg de kick van surfen zonder de golf te zien

17 juni 2018

Als je blind of slechtziend bent kun je op het strand de kracht van de zee goed horen: golven maken een doffe klap in de branding en suizen dan langzaam richting het strand. Maar heb jij de kracht van die golven zelf wel eens gevoeld? Op een surfplank kun je ervaren hoe het is om door de zee te worden opgetild. Dat geeft een enorme kick!

Surfen is voor stoere dudes en chicks. Waarom zou jij dat niet kunnen zijn? Surfen is bij uitstek een sport die je op gevoel doet: het komt vooral aan op dat je één wordt met de golf. Het enige verschil is dat jij de golf niet ziet aankomen, maar met een beetje hulp van anderen pak jij de perfecte golf.

De Braziliaan Derek Rabelo is een goed voorbeeld dat je kan surfen als je blind bent. Derek is blind geboren maar wilde net als zijn vader gaan surfen op de golfen. Op zijn zeventiende vond hij het tijd om te leren surfen en ging hij elke morgen met zijn vader naar de zee om te oefenen. Bij een surfklas leerde hij nog meer en kreeg hij beter gevoel voor de golven, zegt hij in een interview met Boredpanda.

Derek legt uit dat hij naar de zee luistert en zo de golf voelt. "Elk deel van een golf maakt een ander geluid. Op die manier kan ik bepalen van welke kant ik de golf op kan surfen." Tegenwoordig is Derek een echte surfdude geworden en reist hij de wereld over om de beste golven te pakken. Over hem is in 2014 zelfs een documentaire gemaakt: Beyond Sight: The Derek Rabelo Story.

In Nederland hebben we niet zulke hoge golven als waar Derek graag op surft. Dat maakt het voor jou juist makkelijker om het te leren! In Zandvoort is een surfschool die regelmatig clinics geeft aan blinde en slechtzienden die een keer de kick van de golf willen voelen. Initiatiefnemers van deze 'Surfen op gevoel'-clinics zijn de broers Erik en Martijn Rijsenbrij. Erik heeft al langer een eigen surfschool: First Wave. Martijn is zelf slechtziend en was zo onder de indruk van de les van zijn broer dat hij andere blinden en slechtzienden dat zelfde gevoel wil laten ervaren.

Tijdens de clinic krijg je één-op-één begeleiding van een surfinstructeur. Je begint eerst op het strand met het oefenen van je balans op de plank en langzaam aan ga je het water in voor het echte werk. Aan het einde van de dag lukt het jou met wat begeleiding om de golven te trotseren!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: